Online marketing

5 důvodů proč využít služeb copywritera

Firemní web či e-shop plní hned několik funkcí – krom toho, že prezentuje a prodává služby a produkty, slouží také jako vaše on-line vizitka. Popisky sortimentu, informace o firmě, nákupní rádce, PR články, reference, novinky a další webový obsah tedy musí nejen zaujmout návštěvníka a motivovat jej k akci (Call to Action), ale zároveň vystihnout charakter firmy a vhodně ji reprezentovat.

Je tedy zřejmé, že tvorba úspěšných textů vyžaduje jak vynikající vyjadřovací schopnosti, bezpečné ovládání českého pravopisu a kus „básnického a prodejního střeva“, tak i dostatek zkušeností, času a trpělivosti.

Důvodů, proč si podnikatelé najímají profesionální textaře neboli copywritery, je ve skutečnosti více. Ty nejdůležitější vám představíme níže.

Copywriting Vám ušetří čas a peníze

1. Kvalitní obsah není jen o klíčových slovech

Většina tuzemských firem si již uvědomuje důležitost, kterou má pro jejich byznys obsah webové prezentace – tedy čtivé texty s relevantními klíčovými slovy (keywords) v adekvátním poměru.

V čem často pokulhávají, je schopnost zakomponovat tyto výrazy do textu tak, aby působil přirozeně, dobře se četl a čtenářům něco hodnotného sděloval.

Profesionální textař tvoří obsah, který vyhovuje potřebám vyhledávačů i uživatelů internetu – nikoli pouze jedné skupině. V praxi dokáže do textu a podnadpisů včlenit klíčová slova citlivě a nenásilně, takže pomáhají čtenáři v orientaci a zároveň podporují SEO.

Zásadní je si uvědomit, že cílem webového obsahu NENÍ vecpat na 1 normostranu co nejvíce klíčových slov, nýbrž předat informace, jež vaši zákazníci na internetu skutečně hledají – tedy úkol hodný zkušeného copywritera.

2. Podceňujete pravopisné znalosti svých zákazníků? Proděláte!

Pokud jde o mateřštinu, Češi jsou puntičkáři, kteří chyby v psaní čárek, velkých písmen, či chraň bůh „i“ a „y“ odpouštějí jen zřídka a u reklamních textů to platí obzvlášť. O to raději si na adresu autora sarkasticky zažertujeme…

Jazykové prohřešky zkazí dojem i z jinak velmi povedeného webu a v očích mnoha Čechů majitel takových stránek automaticky klesá. V případě prodejního webu to může být i podnětem k odchodu ke konkurenci

Bezchybný, jazykově vytříbený a barvitý reklamní text naopak umíme docenit, a právě toho dokáže chytrý podnikatel využít. Na svůj web pohlíží jako na vizitku firmy, a proto dbá na profesionalitu při přípravě designu i obsahu.

Profesionální copywriter odevzdává texty, jež jsou prosty pravopisných, gramatických, ale i stylistických a typografických nedostatků. Samozřejmostí je strukturování do kratších odstavců s podnadpisy, takže text motivuje k prohlídce i těkající oči uživatelů smartphonů a tabletů.

A dobrý textař v neposlední řadě ví, jak obsah přizpůsobit jazyku vaší klientely.

Marketing

3. Copywriter ví, jak se dostat zákazníkovi pod kůži

Zatímco podnikatel zná své produkty a služby „jako vlastní boty“, výhodou copywritera je objektivní, nezaujatý pohled člověka zvenčí. Jako takový se může snáze i lépe vcítit do pozice zákazníka-laika. Styl a výrazy volí tak, aby zákazník textu porozuměl a aby jej zaujal navzdory absenci odborných znalostí.

Reklamní textař umí identifikovat a vypíchnout ty výhody produktu a služby, které člověk z firmy pro přílišné zaujetí často přehlíží. Pro copywritera je tak snazší odlišit vaši firmu od konkurence, což může být přínosem nejen v rámci připravovaného webu, ale celého podnikání.

Zde je vhodné dodat, že se copywriter neobejde bez kvalitních podkladů od zadavatele textů, které by měly zahrnovat mj.: odborné informace o produktech, jejich hlavní výhody, v čem se liší vaše služby/produkty od konkurence, historie, vize a celkový profil firmy, atd.

Proč je copywriting tak důležitý

4. Ušetříte čas a peníze

Některé firmy raději zaúkolují tvorbou textů sekretářku či asistentku s domněním, že tak ušetří náklady a čas. Výsledkem je zpravidla neprofesionální web a promarněný čas lidí, kteří dlouho po tom dohánějí zanedbané resty…

Pro copywritera představuje práce na vašem webu jeho hlavní činnost, jíž věnuje tolik času a energie, kolik projekt vyžaduje. Texty odevzdává v odpovídající kvalitě a do smluveného termínu.

Ačkoli tedy tvorba webového obsahu není nikdy zadarmo, investice do moderního webu s kvalitními, originálními texty se vám nakonec mnohonásobně navrátí.

5. Copyediting – služba, která přivede váš web k dokonalosti

Už máte firemní web či e-shop, ale nejste spokojeni s jeho obsahem? Anebo si chcete texty zpracovat samostatně, ale potřebujete zpětnou vazbu a úpravu od profesionála?

Copyediting se od prosté jazykové korektury liší v tom, že krom opravy jazykových chyb zahrnuje též komplexní úpravu textů, tak aby se lépe četly a na 100 % vyhovovaly požadavkům prodejního webu.

V praxi je součástí copyeditingu např.: strukturování do odstavců, přidání podnadpisů s klíčovými slovy, zvýraznění důležitých pasáží, zjednodušení složitých větných struktur, přizpůsobení stylu cílové skupině zákazníků a v neposlední řadě jazyková korektura. To vše s cílem zaujmout potenciálního klienta, předat mu požadovanou informaci a prodat.

Copyediting – služba, která v Česku teprve hledá své místo na trhu – je v případě mnoha webů vhodnější a výhodnější alternativou copywritingu, a to nejen z finančního hlediska.

Zákazníci Poski mohou využít služeb zkušených copywriterů, s nimiž dlouhodobě spolupracujeme při tvorbě a vylepšování textového obsahu webových stránek i e-shopů.

Komentáře