Online marketing, Řešení pro e-shopy

Kolik stojí vyrobit webové stránky či e-shop?

Cena tvorby webových stránek či e-shopu je jedním z klíčových faktorů při rozhodování o vlastním e-shopu. Přečtěte si našeho průvodce, který vám pomůže lépe porozumět tomu, co ovlivňuje náklady na vytvoření efektivního a atraktivního webového řešení pro vaše podnikání.

I když v oboru jsem přes 20 let a dalo by se říci, že mám praxi, poslední dobou se opět setkávám stále více s tím, že se z řad našich klientů objevují zcela začátečnické dotazy. Na to kolik co stojí, co je to doména, jak se web vyrábí, jestli bude hotový do týdne apod. Někdy mi dotazy připadají hloupé, pak si ale uvědomím, že klienti se často v této problematice vůbec neorientují. Rozhodl jsem se proto sepsat základního průvodce, který snad pomůže i Vám při rozhodování ohledně výroby webových stránek.

kolik_stoji_eshop

Vyplatí se pouštět do tvorby webu nebo e-shopu svépomocí?

Pojďme se vžít do toho, že máme truhlárnu. Jmenuju se Franta Truhlář a rozhodl jsem se udělat vlastní webové stránky s e-shopem, protože sem tam se objeví nějaký kousek nábytku, co jde takto prodat. Co musí všechno Franta pro výrobu webu udělat? (Já se tedy dnes setkávám spíše s tím, že truhláři mají tolik práce, že nepotřebují ani telefon. Ale přeci jen zůstaneme u Franty, doba se přece může změnit. ☺) 

Franta je šikovný a počítač ovládá dobře. Má si třeba vyrobit web sám? Může, na výběr má ze dvou možností s těmito riziky.

  1. Franta si vyrobí web sám na platformách jako je Webnode, WordPress či Prestashop a dalších
    Není k tomu nic moc potřeba. Platformy jsou veřejně dostupné, nabízejí základní řešení a stojí pár korun. Obvykle není třeba hradit žádný, nebo jen velmi malý (do 2 000 Kč ročně), poplatek za využívání platformy. Co bude muset Franta uhradit jsou poplatky za webhosting a doménu. Někdy jsou ale tyto položky v součásti licenčního poplatku za využívání platformy, záleží na poskytovateli. Hezky popsané výhody a nevýhody těchto platforem jsou například zde.
    Výhody:

    • Franta výrobu zvládne, není to až tak složité
    • Ušetří za tvorbu webu od profesionální společnosti
    • Provoz webu stojí opravdu málo, ročně klidně do 2 500 Kč se vším
    • Vhodné pro základní firemní vizitky, jednotlivce

    Nevýhody:

    • Pokud Franta nemá trochu grafického cítění, nemusí web vypadat úplně profesionálně
    • Franta se musí učit, jak platformy spravovat a udržovat
    • Existuje zde spousta bezpečnostních nebo funkčních rizik, protože Franta dostatečně nerozumí programování
    • Výroba webu stojí nějaký čas (Franta musí počítat s tím, že mu výroba webu bude trvat přibližně 50 hodin práce.)

    Vše vypadá tedy na první pohled krásně. Nicméně pokud započteme Frantův čas do realizace, vykrátíme ho s jeho hodinovou sazbou např. 500 Kč, vychází výroba webu s ročními poplatky už na částku kolem 30 000 Kč. Vyplatí se tedy, aby Franta udělal web sám?  Nemá se raději věnovat tomu, v čem je nejlepší? Truhlařině?

  2. Franta si vyrobí si web od profesionální společnosti
    Franta si tedy raději najde profesionální IT firmu a nechá si web vyrobit. Firmy, které vyrábějí weby na míru, opět využívají buďto dostupné platformy jako je například WordPress, a nebo mají své platformy, na kterých weby staví.
    Výhody:

    • Garance dostupnosti a funkčnosti řešení
    • Franta se nemusí o nic starat, vše vyřeší IT firma
    • Větší stabilita a spolehlivost webu
    • Možné individuální úpravy grafiky
    • Propojení s téměř všemi třetími stranami (CRM, ERP, účetní softwary,…)
    • Vývoj v podstatě čehokoliv si Franta vymyslí

    Nevýhody:

    • Cena – za osobní přístup se prostě platí
    • Hůře se mění dodavatelská firma, pokud by byl Franta nespokojený – každá firma má vlastní rukopis a postupy, kterým někdo jiný nemusí rozumět

    Obě možnosti mají něco do sebe. Na kolik ho ale tvorba webu od profesionální společnosti vyjde?

 

Kolik stojí webové či e-shopové řešení od profi společnosti?

I zde má Franta na výběr v podstatě ze dvou variant. Bude IT firma vytvářet web zcela na míru s vlastní grafikou, nebo využije předpřipravených grafických šablon a modulů, které jen lehce upraví?

  1. Řešení pomocí grafických šablon
    Je to, jako když přijdete do pekařství. Přijdete, koupíte si rohlík a na pokladně prodavačce sdělíte, že ho chcete o 20 cm delší, nebo si ho nekoupíte. Co Vám prodavačka řekne? Že jiné rohlíky nemá. U webu je to podobné. Šablony mají svá omezení (vzhledové, technické), vše do nich dostat prostě nejde. Výhodou tohoto řešení je především rychlost výroby, která se pohybuje okolo jednoho měsíce, a také cena. Ta se pohybuje od 1 500 Kč do 50 000 Kč, dle způsobu financování. Ty máme dva:

    Tento termín SaaS je známý spíše u softwarů a CRM systémů. U webových stránek a e-shopů je to v podstatě podobné. Za cenu kolem 1 500 – 2 000 Kč měsíčně máte web a o nic moc se nestaráte. Má to ale svá omezení – je to šablona a žádné větší individuální úpravy nejsou možné. V ceně poplatku většinou je i webhosting.

    • Odkoupení webových stránek v šabloně

    V případě této možnosti si necháte upravit šablonu na míru a web odkoupíte, tzn. měsíčně již neplatíte nic. Cena tohoto řešení se pohybuje mezi 30 – 50 000 Kč v závislosti na rozsahu individuálních úprav. Stále je to ale šablona s určitými technickými nebo grafickými omezeními.

  2. Webové stránky či e-shop na míru
    Pokud jdete cestou webových stránek na míru, je to nekončící proces, který zaměstnává desítky lidí (grafik, programátor, kodér, tester). Pro všechny TOP společnosti, které online živí, neexistuje žádná jiná možnost než tvorba webu či e-shopu na míru. Na internetu je totiž již velké množství webů a je potřeba potencionální zákazníky zaujmout, být něčím originální a odlišit se od konkurence. Cena webu či e-shopu na míru se pohybuje hodně za 100 000 Kč a za údržbu webu nebo SLA se platí klidně i podobné částky ročně. Je to zcela běžné. Velké weby a e-shopy potřebují intenzivní podporu, ale vydělávají miliony korun, proto je potřeba toto přijmout.Aby to nevypadalo, že jsem snědl všechnu moudrost světa, našel jsem moc hezký článek, který to popisuje téměř dokonale. Byť autora článku neznám, i u nás v Poski.com pracujeme v podstatě stejně.

No a jak se má tedy Franta rozhodnout? Web na míru asi potřebovat nebude, cena přes 100 000 Kč se zdá jako neúměrná pro jeho podnikání. Pokud je ale Vašim zájmem opravdu na internetu v online prostředí podnikat, s těmito investicemi je potřeba počítat. Je tedy potřeba se rozhodnout, mezi tím, jestli vyrobit web od firmy, ze šablon, nebo si ho vyrobí sám. Jsou to ale všechny poplatky?

Web už mám, co se platí dále?

Ať už si zvolíte jakoukoliv cestu je nutné platit pravidelné poplatky za doménu, webhosting a servis. Co to vlastně je? Profíci odpustí, ale píšu to vážně pro lidi. ☺

  • Doména

Je adresa Vašeho webu – tedy například www.poski.com. Ceny domén se pohybují kolem 500 Kč ročně. Použiju-li zeměpisný příměr, je to název města či obce, podle kterého se orientuji. Některé platformy mohou mít nákup domény v ceně ročního poplatku.

  • Webhosting

Je prostor na internetu (jaká si virtuální přihrádka) do kterého nahrajete Váš web. Já tomu s oblibou říkám, dálniční známka na internetu. Jezdíte autem? Platíte dálnici? Pak webhosting je to stejné a ceny jsou obvykle kolem 250 Kč/ měsíčně. Stejně, jako se ale poplatek za dálnici liší u kamionů a osobních automobilů, i větší weby jsou pochopitelné dražší.

  • Servis

Franta by neměl spoléhat na to, že web nebude dále udržovat. Někdo (případně on) by ho měl pravidelně aktualizovat po obsahové stránce. Je ale potřeba myslet také na to, že web bude postupně stárnout i technologicky, a tak bude nutné aktualizovat určité pluginy ve svém webu. Aktualizace bude nutná i v případě toho, že si web nechá Franta udělat u IT společnosti. Měl by s ní tedy mít uzavřenou servisní smlouvu či SLA. V tomto případě je poplatek různý dle náročnosti webu. Je lepší ale řešit vše průběžně, než jednou za 5 let.

No a jak to děláme u nás v Poski.com?

V této naší ukázce bychom Frantovi doporučili webové stránky v režimu odkoupení v grafické šabloně, bohatě mu to stačí. Franta by platil částku kolem 30 000 Kč za úpravu krásné šablony, o nic dalšího by se v podstatě nestaral a mohl by se věnovat svému podnikání, které mu vydělává peníze. Platba hostingu by ho vyšla na částku kolem 2 000 Kč ročně a doména na 400 Kč ročně. Protože to je web jednoduchý, nebylo by potřeba řešit SLA, ale životnost webu by byla cca kolem 3 – 4 let. Po této době by bylo dobré web udělat nový. V případě podepsání SLA by se životnost mohla prodloužit na 6 – 7 let. Chtěli byste ale mít stejný web takovou dobu?

Pokud tedy dobře počítám, roční investice, pokud by Franta neměl nějaké další požadavky, by po dobu 4 let byla kolem 10 000 Kč (rozpočetl jsem výrobu do roků). Pak si Franta udělá další a stále dokolečka do doby, dokud weby ještě budou in.

U nás v Poski.com se cena mění v závislosti na tom, jaký produkt si vyberete. Máme například realitní, či eshopové řešení, vyrábíme ale také samozřejmě webové stránky.

Zdá se Vám to složité? Kontaktujte Poski.com a my Vám rádi navrhneme optimální řešení pro Vás dle velikosti Vašeho podnikání. Napište na podpora@poski.com a rádi Vám pomůžeme.

 

Komentáře