Řešení pro e-shopy

Autorská práva fotografií

Fotografie, které jsou využity při výrobě webových stránek (nebo i jako součást obsahu – např. Aktualita) vždy podléhají  autorským právům.

Ve zkratce to znamená, že je potřeba aby fotky byly využity pouze za předpokladu svolení jejich autora. Což typicky znamená zakoupení konkrétních práv k publikaci.

V případě výroby webových stránek využíváme dostupné foto databanky, kde je třeba každou fotku zakoupit (foto banka následně odmění jejich autora). Fotky pak lze legálně využít pro tyto účely.

Druhou možnosti je, že fotky pro web dodá sám klient. V tomto případě je velmi důležité aby i klient respektoval práva autorů fotografií a dodal fotografie u kterých má vyřízená práva (databanka, fotografie na míru, vlastní fotografie, volně použitelné fotografie).

V opačném případě hrozí postih za porušení autorského práva!

Zásadně nelze dodat fotografie, které byly “nalezeny na Googlu” nebo staženy ze stránek konkurence.

Je třeba pamatovat také na to, že konkrétní fotka může být licencována jen pro určité použití (například pouze pro tisk nikoliv web nebo naopak).  Nebo nesmí být využita pro komerční účely nebo pro další prodej.

Některé fotografie se pak může autor rozhodnout licencovat pouze na určitou dobu, například 5 let. Proto je třeba licence fotografií průběžně kontrolovat.

Pokud si nejste jisti, zda fotografie na vašem webu splňují veškerá potřebné požadavky, obraťte se na nás a my vaše webové stránky prověříme.

Fotografie do webových stránek, vám rádi zajistíme zakoupením z foto bank nebo doporučíme vhodnou foto banku.

A myslete na to, že za obsah odpovídá především majitel webových stránek, klient.

Komentáře

Bězně používám fotografie označené jako creative commons (CC) z flickru. Dá se docela dobře najít – v anglickém názvosloví lépe samozřejmě.