Řešení pro e-shopy

Jak využít barvy pro úspěch v podnikání

Není náhoda, že lékaři nosí bílé pláště, zatímco pracovníka pohřební služby si nedokážete představit jinak než v černém obleku.

Barvy výrazně ovlivňují naše psychické rozpoložení a jednání. Jednotlivé barvy mají navíc v dané kultuře svůj vyhrazený prostor a využití. Volba barev tak zákonitě ovlivňuje i chování zákazníků a slouží jako marketingový nástroj, jemuž se vyplatí věnovat pozornost.

Firemní logo, webové stránky, výkladní skříň, katalog a brožury – tato a další reklamní média odíváme do barev, které pomáhají zaujmout pozornost a identifikovat firmu či produkt.

Ale jak barvu pro reklamní účely vlastně vybrat? A existují nějaká obecně přijímaná barevná schémata pro dílčí profesní odvětví?

Na barvy nejen v on-line marketingu jsme si posvítili v našem novém příspěvku.

Jak využít barvy pro úspěch v podnikání

Jak zvolit správnou barvu pro reklamní účely

Při návrhu grafického řešení pro propagaci podnikání je dobré zohlednit několik kritérií:

Obor podnikání

Cestovní kanceláři a jazykové škole sluší modrá, kadeřnictví či kosmetickému salónu zase fialová a bílá. Faktem je, že některé barvy reprezentují a vystihují dané profesní odvětví lépe a zákazníci s nimi už tak nějak počítají.

Pokud si nejste jistí, která barva je pro vaši profesi ta pravá, prohlédněte si vitríny, katalogy či webové stránky konkurence. Sami zjistíte, že některé barvy převládají.

Přehled základních barev a jejich využití dle profesí najdete níže.

Cílová skupina zákazníků

Mladé lidi zaujmete dynamickými, živými barvami, jako je červená, zatímco na starší klientelu zapůsobíte barvami vyvolávajícími pocity jistoty a klidu, k nimž patří modrá, tmavozelená nebo hnědá. Pokud cílíte na konkrétní cílovou skupinu, zamyslete se nad tím, kterou barvou ji oslovíte co nejpřesvědčivěji.

Viditelnost a zapamatovatelnost

Reklamní logo a další vizuální prvky firmy budete zveřejňovat na nejrůznějších místech – od webových stránek přes vizitky až po katalogy či stánky na výstavách. Firemní grafika by měla být jasně rozpoznatelná a čitelná i na velkou vzdálenost, jinak hrozí, že vás lidé jednoduše přehlédnou.

Správnou volbou barev docílíte také toho, že si vás potenciální zákazník dobře zapamatuje a odlišíte se od konkurence.

Jednotnost a harmonie

Ať se nakonec rozhodnete pro kteroukoli barevnou kombinaci, vždy dbejte na to, aby řešení korespondovalo s celkovým vizuálním stylem vaší firmy, tzv. corporate identity.

Jaký druh barvy pro jaké podnikání

Barvy a profese

Bílá

Barva evokující čistotu, pořádek i nevinnost. Bílá barva je vhodná např. pro firmy podnikající v oborech zdravotnictví, dále kadeřnické a kosmetické salóny, e-shopy s elektronikou (Whirlpool) nebo jazykové školy. Využít ji mohou také firmy zdůrazňující luxus a vysokou kvalitu svých služeb či výrobků.

Černá

Barva smutku a smrti, ale i noblesy a elegance vzbuzuje v komerčním prostředí dojem serióznosti a profesionality. Krom zmiňovaných služeb spojených s nepříjemnými událostmi (pohřební služby aj.) či obchodů se společenskými oděvy se černá hodí např. do prezentace právních firem. Výhodou černé jsou dále nižší náklady na potisk. Přesto odborníci doporučují využití černé barvy dobře zvážit, a to právě pro její negativní konotace.

Červená

Barva energie, vášně, revolty, lásky i nebezpečí. Červená umí efektivně propagovat kluby, diskotéky, restaurace, fast foody nebo obchody s potravinami (Coca-Cola). S pomocí červené zdůrazníte dynamičnost a energičnost vaší firmy a snáze oslovíte mladou klientelu.

Fialová

S fialovou nakládejte opatrně. Tato barva evokuje neklid, nestálost, tajemství, ale také estetické kvality a ženství. Proto jde o vhodnou volbu v případě kadeřnictví, kosmetických salónů (Skinso) a dalších firem, jež se nějak zabývají krásou, uměním a produkty pro ženy (panenky Barbie).

Hnědá

Domov, jistota, pořádek, příroda. Hnědou barvu ve světě reklamy nenajdeme zdaleka tak často. Pokud nepodnikáte v zemědělství, hnědou volte spíše jako doplňující barvu v kombinaci s jinými.

Modrá

Hojně využívaná barva evokuje jednak serióznost, jednak dálky, rozjímání, nostalgii. Modrou barvu tudíž záměrně volí cestovní kanceláře (Čedok), jazykové školy a vzdělávací agentury (SLŮNĚ – svět jazyků), úřady či právnické a IT firmy (Intel).

Zelená

Poněkud záludná barva tradičně spojovaná se zdravím, přírodou a ekologií ukrývá silný sexuální podtext. Není divu, že zelenou najdeme v reklamních prostředcích výrobců potravin, restaurací, neziskových organizací ale také prodejců alkoholu (Tuborg).

Žlutá

Barva slunce, tepla, harmonie a radosti má značný potenciál zaujmout naši pozornost, což s sebou nese vyšší nároky na zrak a při delším pohledu únavu. Svůj reklamní účel však žlutá splňuje na jedničku, o čemž svědčí loga společností jako McDonald’s a DHL. Díky evokaci slunce a tepla ji s oblibou volí cestovní kanceláře a restaurace.

Barvy a webové stránky – na co pamatovat a čemu se vyhnout

Volba a kombinace barev mají velký podíl na úspěšnosti webových stránek a e-shopů. Barvy napomáhají zákazníkům vaši firmu identifikovat, dobře si ji zapamatovat a odlišit od konkurence. Krom toho usnadňují, nebo – v případě špatného řešení – naopak znesnadňují prohlídku prezentace.

Web musí v prvé řadě ladit s corporate identity, tj. vizuálním standardem firmy. Jinými slovy, stránky by měly graficky korespondovat s ostatními reklamními médii – letáky, billboardy, katalogy, s firemní stránkou na Facebooku, reklamními předměty nebo interiérem kanceláře. Barevné spektrum vaší webové prezentace tedy vždy přizpůsobte již zavedenému modelu.

Přehlednost a jednoduchost stojí u designu webu na prvním místě. Proto raději kroťte své umělecké ambice a barvami šetřete. Vyhněte se rovněž barvám, které zbytečně rozptylují a odvádějí pozornost.

Texty na webu se mnohem snáze čtou, pokud použijete jednoduchý font bez dekorací, podtržení či výrazných barev. Většinou si vystačíte s černou a bílou. A pamatujte také na to, že se tmavé písmo na tmavém pozadí špatně čte.

Vaši on-line výlohu svěřte profesionálům

Jak vás nejspíš napadlo výše, tvorba firemního loga, reklamních materiálů a webových stránek jsou činnosti, u kterých se vyplatí obrátit se na zkušené profesionály. Jak logo, tak web vám budou sloužit mnoho let, což je nutné si uvědomit ještě před jejich přípravou. I když natrefíte na lákavé nabídky amatérských grafiků a web designérů, v jejich případě riskujete, že vaše logo bude neoriginální a nevýrazné, web chaotický, a vaše investice se tak nakonec prodraží.

Práce profesionálního designéra si nárokuje více peněz a času, nicméně výsledek v podobě snadno zapamatovatelného loga a moderního, přehledného webu rozhodně stojí za to!

TIP: grafici a web designéři z Poski si rádi „vezmou do parády“ i vaši webovou prezentaci. O kvalitě jejich práce se můžete přesvědčit při prohlídce webů a e-shopů z dílny Poski, které najdete v sekci Reference. Buďte šik i online.

Komentáře