Online marketing, Řešení pro e-shopy

Black Friday bez pokuty: Jak být v souladu s novými pravidly pro slevy

Víte, jak vyhovět novým pravidlům EU pro slevy? Nebo jak je nenápadně obejít? Vše o nových pravidlech pro slevy přehledně!

Od začátku roku 2023 vstoupila v platnost nová směrnice EU, která upravuje legislativu v oblasti zobrazování slev i cen na e-shopech. V minulých letech bylo běžné, že před Black Friday e-shopy uměle zvyšovaly ceny a s tím také potom velikost nabízených slev. To už dnes není možné, a pokud to máte v plánu, riskujete pokutu v řádech desetitisíců. Jak tedy pracovat s Black Friday slevami bez rizika pokuty?

Jak zní nová směrnice o slevách?

Připomeňme si klíčovou část novely zákona týkající se slev:

§ 12a

(1) Informace o slevě z ceny výrobku obsahuje informaci o nejnižší ceně výrobku, za kterou jej prodávající nabízel a prodával

a) v době 30 dnů před poskytnutím slevy,

b) od okamžiku, kdy začal výrobek nabízet a prodávat, do okamžiku poskytnutí slevy, pokud je výrobek v prodeji dobu kratší než 30 dnů, nebo

c) v době 30 dnů před prvním poskytnutím slevy, zvyšuje-li prodávající slevu z ceny postupně.

(2) Odstavec 1 se nepoužije pro výrobky, které podléhají rychlé zkáze, nebo pro výrobky s krátkou dobou spotřeby.

Důležité je se také seznámit s pokyny k výkladu a uplatňování EU směrnice, ze které novela zákona vychází. Ty detailně popisují cíle dané směrnice včetně pravidel pro konkrétní typy případů, jako jsou slevové kódy, věrnostní kartičky, další referenční ceny a podobně.

Jak si novelu zákona o slevách vyložit v praxi?

Prodejce, který oznamuje slevu z ceny, je povinen uvést nejnižší cenu, za kterou nabízel daný produkt během posledních 30 dní před uplatněním slevy. Tato nejnižší cena zahrnuje jakoukoli předchozí cenu „po slevě“ během tohoto období.

V případě, že je například deklarována „50 % sleva” a nejnižší cena za předchozích 30 dní byla 1 000 Kč, obchodník je povinen uvést tuto cenu 1 000 Kč jako “předchozí” cenu, ze které se vypočte 50 % snížení, a to bez ohledu na to, že poslední prodejní cena zboží byla 1 500 Kč.

Pokud budete chtít produkt dát do stejné slevy opakovaně. Budete muset po skončení akce cenu navýšit zpět, za tuto cenu produkt prodávat min. 30 dní a poté jej znovu zlevnit. Slevu byste totiž ani neměli držet dlouhodobě.

V jakých případech obchodníci při výpočtu slev nejčastěji chybují? Podívejme se na několik příkladů

1. Směrnice se vztahuje na všechna oznámení, které vyvolávají dojem slevy

Nemusíte mít na e-shopu nutně slovo „sleva“. Směrnice se vztahuje na všechna oznámení, která vytvářejí dojem slevy například „speciální nabídka“ nebo „nabídka Black Friday“. Jako oznámení o slevě stačí i jen pouhé přeškrtnutí původní ceny a uvedení nové ceny bez jakéhokoliv textu. Nikde tak nemusí nutně zaznít, že se jedná o slevu. Z podstaty věci je to ale všem jasné a měli byste dodržovat nová pravidla, která se slev týkají.

2. Sleva u nových produktů

Pokud jste zařadili do prodeje nový produkt, není možné ho ihned nabízet ve slevě. Musíte produkt po nějakou dobu nabízet za standardní cenu. U nových produktů však nemusíte čekat celých 30 dní.

3. Směrnice se vztahuje také na slevové kódy, které jsou prezentovány všem zákazníkům

Nová směrnice se vztahuje také na slevové kódy nebo poukázky, které jsou nabízeny všem spotřebitelům bez rozdílů. Příkladem mohou být oznámení typu: „Dnes 20 % sleva při použití kódu BLACK20“, které jsou viditelné na e-shopu všem návštěvníkům. V tomto případě musí obchodník splnit požadavky směrnice a zajistit, aby „předchozí“ cena za veškeré dotčené zboží byla jejich nejnižší veřejně dostupnou cenou za posledních 30 dnů.

Jak novou směrnici o slevách obchodníci nenápadně obcházejí

1. Postupné zlevňování pro dlouhodobé slevy

Pokud chcete produkt nabízet se slevou déle než 30 dní, můžete využít strategii postupného zlevňování. V případě postupné slevy se totiž stále vychází z původní ceny produktu. Produkt musí být ale ve slevě nepřerušeně a sleva se musí zvyšovat a ne snižovat. V novele konkrétně najdete toto ustanovení: „Informace o slevě z ceny výrobku obsahuje informaci o nejnižší ceně výrobku, za kterou jej prodávající nabízel a prodával v době 30 dnů před prvním poskytnutím slevy, zvyšuje-li prodávající slevu z ceny postupně.

Pozor si však musíte dát na to, že i postupné zlevňování může trvat jen přiměřenou dobu a ne celoročně.

2. Množstevní výhody

Někteří výrobci začali také více využívat slevy, které jsou vázány na nákup určitého množství výrobků, například akce typu „2+1 zdarma nebo „sleva 20 % při koupi 2 kusů”. V těchto případech není třeba uvádět nejnižší cenu, za kterou byl výrobek nabízen a prodáván v době 30 dnů před poskytnutím slevy.

3. Srovnání s výrobcem doporučenou maloobchodní cenou nebo s cenami jiných obchodníků

Kromě snížení ceny má prodávající možnost využívat jiné metody prezentace cenových výhod, jako je například srovnání s cenami od jiných prodejců nebo s maloobchodní cenou doporučenou výrobcem. V praxi to vypadá tak, že na e-shopu vidíte například:

Běžná cena: 1 000 Kč

Naše cena: 800 Kč

Pozor si dejte také na dobu trvání slev

Doba platnosti slev je také velmi problémovou oblastí. Všechny slevy by měly být časově ohraničeny a platit jen po určité období. Nesmí to být však příliš dlouho, jinak by se jednalo o klamavou praktiku. Fakticky by se totiž už o slevu nejednalo. Maximální délka slevové akce ale není nijak zákonem upravena.

 

marketing_poski

 

 

Komentáře