Informace pro klienty, Online marketing, Řešení pro e-shopy, Řešení pro realitní kanceláře, Webdesign

.COM doména. Vyplatí se si ji pořídit?

Zejména v posledních týdnech se na nás obrací naši klienti s dotazem, zda mají kromě své .CZ domény vlastnit i doménu .COM. Jak to tedy je? Množí se e-maily a hromadné newslettery, které prezentují výhody vlastnění obou domén. Je koncovka .com ale v českém prostředí opravdu tak výhodná? Nebo se vás jen firmy snaží nalákat ke koupi domény, která vám nakonec téměř k ničemu nebude?

Pořídit si doménu .CZ nebo doménu .COM?

Když jste začínali s podnikáním online a vytvářeli svůj první web nebo e-shop, určitě jste si se zněním domény lámali dlouho hlavu. Ve většině případů jste sáhli po koncovce .cz, která je v Česku přece jenom nejoblíbenější a uživatelé jsou na ni nejvíce zvyklí. Doménu .com doporučujeme, pokud expandujete do zahraničí, nebo je to rovnou součástí vašeho brandu stejně jako je tomu u nás v Poski.com.

Zvažujete, že si pořídíte domény obě, tedy .cz i .com? Pokud chcete svou hlavní prezentaci umístit pod doménou .cz, pořízení domény .com pro vás nemusí být až tak výhodné. V českém prostředí není koncovka .com tolik rozšířená, aby ji lidé omylem přiřazovali vašemu webu či e-shopu. Spíše než pořízení domény .com tedy zvažte možnost pořízení jiné překlepové domény. 

doména

Co je to překlepová doména? A jakou si pořídit?

Jak už vypovídá sám název, překlepové domény jsou takové, které obsahují chybu, překlep nebo velmi podobný tvar vaší domény, a tak na ni mohou vaši potenciální klienti vstupovat. Jaký je příklad překlepové domény? Například seynam.cz místo seznam.cz, mol.cz místo mall.cz nebo drevenydomek.cz místo dreveny-domek.cz. Chyba se dá udělat z nepozornosti, neznalosti domény, ale třeba i když si není člověk jist, zda jsou od sebe slova v doméně oddělena pomlčkou nebo se vše píše dohromady.

Pokud se vaše doména skládá z více slov, zakoupení varianty s pomlčkou i bez pro vás může být v mnoha ohledech výhodnější, než zakoupení domény .com. Stejně tak pokud máte v názvu domény zdvojená písmena, zakupte i doménu s chybou. Nebo například, pokud je vaše doména v cizím jazyce, zvažte různé možnosti překlepů a výslovnosti.

Nenechte se napálit spekulanty

Přišly vám e-maily se skvělou nabídkou domény .com za “výhodnou” cenu? Cenu si vždycky ověřte. Může se vám stát, že poskytovatel bude chtít za jednu doménu cenu přemrštěnou, klidně i několik stovek korun. Klasická cena domény u registrátorů se pohybuje zhruba okolo 250 Kč bez DPH za rok, cenu si proto vždy pořádně ověřte.

Víte, že vaši doménu může být problematické napsat a lidé se tak často dostávají na překlepovou variantu? Raději do překlepových domén investujte – vyhnete se tak nepříjemným sporům s lidmi, kteří si vaši překlepovou doménu mohou zakoupit a pak zde cílit reklamu nebo doménu přesměrovat na doménu jinou. Stejně tak se může stát, že někdo vaši překlepovou doménu zakoupí a pak vám ji nabídne za velmi přemrštěnou cenu.

Potřebujete poradit?

Nevíte si se zakoupením domény nebo překlepových domén rady? Určitě se obraťte na naše marketingové oddělení nebo kolegy z technické podpory. Rádi vaše dotazy zodpovíme a poradíme vám, co je pro vás nejlepší.

Komentáře