Řešení pro e-shopy

Jedině dobře zacílený newsletter může fungovat

Direct marketing patří mezi jeden z nejstarších nástrojů pro oslovení potencionálních zákazníků (historie DM sahá až někdy do roku 1872).

Jedním ze způsobů jak oslovit naší cílovou skupinu je zaslání newsletteru. Troufneme si říct, že newsletter zkoušela alespoň jednou zaslat skoro každá firma, která potřebuje hromadně oslovovat své potencionální nebo současné zákazníky. Výhodou newsletteru je, že je relativně levný a oslovení adresátů je velmi rychlé.

Většina firem však newslettery neumí a zpravidla to skončí hromadou zaslaných emailů bez cílení, za které se akorát utratí spoustu peněz a efekt bývá velmi pochybný, často i negativní (nahlášení z důvodu spamu).

Balancing the Accounts

Dobrý newsletter musí být cílený, musí jej dostávat adresát, který o to má zájem a musí obsahovat informace, které adresát bude považovat za užitečné (jinak se odhlásí s odběru).

To, že dobře cílený newsletter může být i obchodně úspěšný dokazuje naše nedávná zkušenost.

Pro našeho klienta jsme připravili speciální newsletter pro zákazníky, kteří u klienta nakoupili v posledním roce (aktuálnost databáze je velmi důležitá). Neposlali jsme jej všem, ale využili jsme klientovi přednosti (několika kamenných poboček po celé republice) a vytvořili jsme speciální mutace zaměřené pouze na konkrétní oblast (například Bratislava). Lokaci jsme přizpůsobili předmět emailu i jeho obsah (informace o dané pobočce, mapka apod.).

Hlavním sdělením newsletteru byla sleva na další nákup (jako odměna za ten předchozí).

Tento postup se nám osvědčil a z jedné mutace newsletteru jsme zaznamenali objednávky v hodnotě několika stovek EUR. Objednávky dorazili nejen od samotných adresátů newsletteru, ale i od jejich známých nebo rodinných příslušníků (využili jsme přenosné slevové kódy.)

 

10 zásad dobrého newsletteru podle Poski.com:

  • nabídněte  něco zajímavého, užitečného pro adresáta
  • newsletter zašlete na pečlivě zvolený segment vaší databáze, neposílejte “všechno na všechny”, personalizujte své sdělení
  • buďte struční, nikdo nechce číst dvě stránky textu,  pro více informací můžete adresáta přesměrovat na svůj web, zaměřte se na přehlednost
  • databázi adresátu si budujte interně, databáze zásadně nekupujte!
  • většina emailových klientů standardně neukazuje obrázky, ty je nutné v klientovi povolit, myslete na to a připravte i textovou verzi, důležitý je odkaz na “zobrazení obrázků”
  • nepřehánějte to s obchodními výrazy jako “sleva 20%, výprodej, 2v1” apod., část adresátů to odradí, protože tak vypadá mnoho spamu
  • zaměřte se na šablonu newsletteru, adresát by měl okamžitě poznat od koho newsletter přichází (šablona by měla vycházet z firemní CI)
  • zaměřte se na vyhodnocování zaslaných newsletterů a na základě zjištěných dat následné newslettery optimalizujte
  • pracujte s adresáty, kteří  newsletter aktivně využili (dle statistik), rozdělte je podle jejich zájmu a následně je kontaktujte
  • nezasílejte newslettery příliš často, držte se toho na co jsou adresáti zvyklí

Komentáře