Online marketing

Jak připravit obsah stránky pro Google Featured Snippets❓

Co se v tomto krátkém článku dozvíte?

  1. Co je to Google Featured Snippets?
  2. Proč se vyplatí ze zajímat o tyto vybrané úryvky?
  3. Jaké máme formáty a kdy se zobrazují?
  4. Jak připravit svůj obsah, tak aby se mohl zobrazit v těchto úryvcích?
  5. Jak dlouho musíte čekat na výsledek vašeho úsilí?

Věnujte pár minut svého času přečtení článku a vyzkoušejte featured snippets na svých projektech 🙂

Co je featured snippets?

Featured Snippets nebo také vybrané úryvky ve vyhledávání. Zobrazují se, když uživatel zadá otázku a nabízí se zde možnost zobrazit výsledek vyhledávání ve speciálním bloku. Tento blok zobrazuje odpověď na otázku uživatele. Dané úryvky se spouštějí na dotazy Kdo, Co, Kdy, Kde, Proč, avšak mnoho těchto dotazů zobrazuje graf znalostí. V tomto případě se nejedná o featured snippets výsledek.

Proč používat tuto možnost?

1️⃣ Jednou z největších výhod je to, že často obsazují “nultou” pozici ve vyhledávání a až poté se zobrazují další organické výsledky vyhledávání. (Přitom nemusíte být na prvním místě v těchto výsledcích, přestože to tak často je a většinou jsou tyto úryvky brány z obsahu prvních 5 stránek).

2️⃣ Dalším důvodem by bylo to, že výskyt těchto výsledků ve vyhledávání stále přibývá, viz. obrázek níže, kde je prezentován růst výsledků ve vyhledávání, kdy se zobrazují.

Featured Snippets stále přibývá
Zdroj: https://moz.com/blog/ranking-zero-seo-for-answers

3️⃣ Takovým bonusem je, že často zvyšují CTR, navzdory předpokladu některých. Uživatel si přečte odpověď na svůj dotaz a již dále nepokračuje, tomu v mnohých případech takto není a míra prokliku se zvýší.

Marketing Poski.com

Nechcete, aby se vaše stránky zobrazovali pomocí featured snippets?

Stejně jako můžete robotovi (googlebotovi) zakázat indexování stránky nebo sledování odkazů ze stránky, můžete mu taky říci, aby nezobrazoval snippety ve vyhledávání. Stačí pouze přidat na stránku, kterou chcete takto ošetřit meta značku <meta name=”googlebot” content=”nosnippet”>.

Druhy featured snippets podle formátu a dotazu

Pojďme se podívat na pár ukázek, jaké formáty mohou tyto vybrané úryvky ve vyhledávání mít.

Úryvek textu (paragraph) často s obrázkem pro dotazy Co, kde, proč, jak

Nejčastějším formátem je úryvek textu, který je často zobrazován s obrázkem. Úryvek obsahuje také přímý odkaz na stránku, odkud je odpověď na dotaz vytažena.

Featured Snippets - úryvek textu - cemi

Seznam

Přes velké úsilí najít český výsledek vyhledávání jsme pro ukázku museli použít anglický dotaz s výsledkem. V ČR ještě není dostatečně rozšířené nebo nepodporované.

featured snippets seznam

 

Úryvek textu s dotazem Kde

Featured Snippets na dotaz Kde

Lidé také hledají (people also ask)

Lidé také hledají - Featured snippets

Další formáty

Další zatím nedostupné featured snippets jsou například srovnání a rozdíly, výhody a nevýhody, tabulky například pro kurzy a cenu zlata a stříbra.

Dalšími featured snippets by mohl být dle formátu výsledek s videm, zde je ovšem otázka, zda se opravdu jedná o featured snippets, protože neposkytuje možnost zpětné vazby a zobrazuje výsledky pouze z Youtube.

Postup: jak dostat svůj obsah do featured snippets

Analýza dotazů

Rozhodli jste se začít s featured snippety a chcete si upravit své vstupní stránky, tak aby odpovídaly na dotazy uživatelů? Začněte vždy analýzou dotazů (klíčových slov) tak, aby vám ve výsledku vznikla tabulka dotazů s hledaností na které byste se mohli zobrazovat.

Analýza konkurence

V první řadě se zaměřte na dotazy, kde se ještě featured snippets nezobrazují, až poté řešte ty, kde jsou a udělejte svůj obsah lepším. Častými chybami, které můžete ve výsledcích konkurence pozorovat jsou titulky, které se liší od vyhledávacího dotazu. Text, který tomuto dotazu neodpovídá a často také málo tučně zvýrazněných slov v textu úryvku. V tuto chvíli máte možnost udělat váš obsah lepším a nahradit tak výsledek konkurenta. S analýzou vám může pomoct například Ahrefs nebo SEMrush.

Obsah na stránce

Obsah na stránce musíte mít připravený tak, aby odpovídal na otázku, kterou uživatel zadá.

Jak vypadá obsah na stránce?

Pro ukázku použijeme jednoduchý obsah, který se zobrazuje jako úryvek textu (druh formátu featured snippets) na dotaz Co je titul MBA? a další podobné dotazy. Když se podíváme na to, co musí takový obsah mít, tak je to odpovídající H1 nadpis, který v tomto případě přesně odpovídá dotazu uživatele. Dále by měl mít kolem 200 – 300 znaků, v tomto případě se bere pouze krátký úryvek a to samotná definice z prvního názvu, která obsahuje dostatek klíčových slov, relevantních vůči vyhledávacímu dotazu.

obsah na stránce s výsledkem typu featured snippets

Vyhodnocení a testování výsledků

Na vyhodnocení nemusíte čekat několik dní, stačí se přihlásit do své Search Console (Google Webmaster Tools) a tam požádat Google o načtení této stránky a následně stránku odeslat do indexu. Odezvu, zda jste dosáhli úspěchu či nikoli a musíte pokračovat v úsilí můžete mít za 5 až 15 minut.
Odeslání stránky do indexu - Google Search Console

Vždy zohledněte na jaký dotaz cílíte, jak je na tom konkurence, zda věnujete těmto dotazům celou samostatnou stránku nebo pouze její část, strukturování odpovědí (správné značky pro seznam odstavce apod.)

Máte jakékoliv dotazy? Obraťte se na náš marketingový tým na marketing@poski.com!

Komentáře