Řešení pro e-shopy, Webdesign

Jak rychlost načítání webu nebo e-shopu ovlivňuje zákazníka?

Provozujete e-shop nebo web a máte pocit, že z něj vaši zákazníci stále častěji odcházejí bez toho, aby dokončili nákup či konverzi? Je možné, že za jejich odchod může jednoduše to, že je váš e-shop či web pomalý a čím dál náročnějším návštěvníkům se zkrátka nechce čekat, až se načte. Proč je především čas vykreslení webových stránek důležitý? A jak bojovat s pomalým webem?

Jak pomalý web ovlivňuje chování zákazníka?

V dnešní době chce každý uživatel internetu, aby se mu stránka načetla prakticky okamžitě. S každou další přibývající vteřinou, kdy lidé čekají na to, až se jim obsah na webu načte, klesá pravděpodobnost, že na webu zůstanou, nebo i že se na něj někdy v budoucnu vrátí. Naopak čím rychlejší web nebo e-shop je, tím více stránek jsou návštěvníci ochotni si projít, prohlédnou si tak například i více produktů.

Existuje řada zajímavých výzkumů a analýz, které dokazují, jak optimalizace rychlosti načítání webových stránek a e-shopů zvýšila konverzní poměr. Přehledně jejich výčet najdete třeba na webu WPO stats. Naposledy například Rossignol.com zlepšil dobu načtení o 1,9 sekund a konverzní poměr meziročně vzrostl o 94 %.

Proč se vám kvůli pomalému webu může prodražit marketing?

Google rychlost načítání webu už řadu let bere jako jeden z hodnotících faktorů, které mají vliv na SEO, a tedy pozici, na kterou se na určitá klíčová slova vaše stránky zobrazí ve výsledcích vyhledávání. A to jak pro desktopový počítač, tak i pro mobilní telefony. Za výkonnostní reklamu tak někdy můžete utratit zbytečné desetitisíce, ale pro uživatele s blokátorem reklam můžete být v organiku pořád až za konkurencí, která svou rychlost už optimalizovala.

Používáte k marketingu PPC reklamu? A věděli jste, že pomalý web vám může zvýšit CPC, tedy cenu za proklik? Reálně tak na Google Ads můžete utratit mnohem více za kredit, než kolik byste investovali do optimalizace rychlosti.

Jak by měl být web rychlý a co jej nejvíce zpomaluje?

Rychlost načtení jako taková je důležitá, pro uživatele je ale důležitější čas vykreslení webových stránek a interaktivita webu. V praxi je to tak, že uživatele příliš nezajímá, jestli je obsah například v dolní části webu kompletně načtený, důležitější pro ně je, že webem už mohou procházet a třeba vybírat zboží v kategoriích. Standardní rychlost vykreslení, kterou i my v Poski.com dodržujeme je 2 až 3 sekundy, měří se na mobilním zařízení a 3G síti.

Nevíte, jak na tom aktuálně váš web nebo e-shop je? Zkuste se mrknout do nástroje PageSpeed Insights – je zdarma a rychle vám ukáže, na čem jste.

Co nejvíc zpomaluje web a e-shop?

  • měřící kódy třetích stran (například chaty na web, různé analyzátory atd.)
  • velké neoptimalizované obrázky
  • JavaScripty třetích stran
  • neoptimalizované textové fonty nebo fonty ve formátu base64
  • špatně nastavená expirace souborů

Na koho se obrátit, když potřebujete pomoci s optimalizací rychlosti?

Náš tým kodérů a programátorů si poradí s optimalizací rychlost webů i e-shopů. Naposledy jsme se vrhli například na našeho dlouholetého klienta ZARGES a o výsledku se můžete přesvědčit sami.

rychlost načítání pro zarges mobil
Rychlost načítání pro mobilní zařízení
rychlost načítání zarges desktop
Rychlost načítání pro počítač

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcete mít skóre rychlosti v zelených číslech i vy a nepřicházet tak o možné zákazníky? Určitě se nám ozvěte, rádi vám pomůžeme k ještě většímu úspěchu.

Komentáře