Informace pro klienty, Řešení pro e-shopy, Řešení pro realitní kanceláře, Webdesign

Jsou mapy na webech ZDARMA?

Mapové podklady na webové stránky (případně jiné systémy) a jejich umístění na ně, se dnes jeví při výrobě webu jako úplná samozřejmost. Stačí najít realizátora webu a ta mapové podklady umístí například na web do kontaktů. Jak jednoduché že?

Málokdo ale ví, že ne každé mapy na webu mohou být ZDARMA. Respektive, pro návštěvníka webu ZDARMA samozřejmě jsou, ale pro majitele firmy (vlastníka webu) už ne tak docela. Pojďme se, ale podívat na základní možnosti mapových podkladů na web.

Tento článek vznikl převážně kvůli tomu, že česká jednička v mapách, společnost Seznam začíná měnit své API a mapy pro komerční použití zpoplatňovat, pojďme si tedy jednotlivé mapy srovnat hezky pod sebou a celou „mapovou problematiku“ pochopit.

Pro Poski.com je pro implementaci map na web stále jedničkou v oblasti zobrazení map Google.  Nutno dodat, že zatím. Má hodně možností implementace, perfektní zájmové oblasti a výborně zpracované podklady pro celý svět.  To jsou hlavní přednosti Google. Potřebujete-li tedy mít mapy například pro celou Evropu nebo někde na druhé straně zeměkoule, tak Google je ideální volbou. 

Co je ale potřeba vědět, že nejsou zdarma. U mapových podkladů Google se počítá zobrazení jedné mapy návštěvníkem (v případě zoomování jedné mapy je zobrazení více, počítají se tzv. dlaždice) a platí, že zdarma je pro jeden založený účet na Google zhruba 20 000 zobrazení map. U Google je účet vždy krytý platební kartou. Můžeme tak zjednodušeně říct, že co webové stránky, to jeden účet. Že o tom nevíte? Pak náklady na mapové podklady na webu na sebe přebírá pravděpodobně zhotovitel webu, který náklady rozpočítal mezi jednotlivé klienty, stejně jako to děláme v drtivé většině na webech od Poski.com. Pro zobrazení mapy v kontaktech, kterých je pár za měsíc to bohatě stačí.  Máte-li ale na webu návštěvnost a jste například realitní kancelář, tak to už může být problém. Realitní kanceláře přeci potřebují zobrazovat mapy a 20 000 zobrazení zdarma u Google, není nic velkého a na tuto metu web s návštěvností kolem 50 000 návštěv za měsíc hravě dosáhne. Placené mapy od Google nejsou tedy jen teorií, ale je to realita.

V českém prostředí jsou samozrejmě známé asi nejvíce Mapy.cz od Seznamu. Ty byly a stále jsou v podstatě zdarma pro nekomerční použití. Velikou výhodou mají v tom, že Mapy.cz mají českou podporu, jsou přeci české. Nemají ale tak kvalitní výstup pro zahraničí, ani body zájmů. Máte-li ale Mapy.cz pro komerční použití, možná jste si u nich všimly malého vykřičníku v pravo dole. Co znamená, Seznam popisuje zde. Ale vysvětlení je v podstatě podobné jako u Google. Seznam Vám poskytne pro Váš projekt určité množství zobrazení map zdarma a pak vám je zpoplatní ze Seznam peněženky. Model je tedy velice podobný. Tedy i zde můžeme říci, že Mapy.cz nebudou ZDARMA, protože ty více navštěvované weby hravě překročí počet zobrazení, který Seznam poskytuje ZDARMA. Nutno dodat, že Mapy.cz na nové API zatím jen přechází, tedy nemůžeme soudit, jak bude počítání dlaždic nakonec reálné, jestli se bude držet stávající obchodní model a jak to vše dopadne. Ovšem ten zmiňovaný vykřičník se podle dokumentace má stále jen zvětšovat a zvětšovat.

Obsah obrázku mapa, text, Plán

Popis byl vytvořen automaticky

Chcete li mít tedy 100 % jistotu v tom, že budete mít na svém webu mapy ZDARMA, je asi jediné řešení, které toto umí poskytnout. Jsou jim OpenStreetMapy. Přemýšlel jsem, jako tyto mapy nejlépe popsat a vysvětlit a nenapadlo mě nic lepšího než tady dát odkaz na wikipedii, kde je vše popsáno velice hezky. Když se ale začteme do dokumentace, i zde se píše, že mohou OpenStreetMapy vždy přejít do komerční platformy. Navíc při větším vytížení map, by se mělo přejít na vlastní server a mapy se neposkytují jen online. Mapy jsou navíc poskytovány vývojářskou komunitou, neexistuje záruka, není možnost se kamkoliv dovolat. Mohou tedy vzniknout problémy. 

Možností pro mapové podklady je samozřejmě více, zmiňme například Tomtom, ale ty hlavní jsou popsané v tomto článku.

Co říci závěrem, co si vlastně vybrat? V naší společnosti se setkáváme stále jen s tím, že klienti očekávají mapy na svém webu zdarma bez jakéhokoliv poplatku. Jsou-li ale projekty většího rázu a mapy se používají (restaurace, realitní servery, donášky jídel apod.) bude mapové podklady třeba řešit, protože ano Google ani Seznam zdarma už nebude, nebo spíš už není.

Vaši výrobci webů Vás mohou kontaktovat s tím co děláme my Poski.com, že je třeba nasadit do účtu Google Vaší platební kartu, nebo mapy postupně při nějakém počtu omezují. Nejedná se o podvod, ale o realitu, protože náklady mohou být poměrně velké.

Při výrobě webu tedy zvažte, co je potřeba použít za mapové podklady, propočítejte si náklady, nebo si dejte záležitost map alespoň někam před sebe, že jí bude potřeba řešit.

Poski.com zatím spolupracujeme a využíváme mapy od Google a Mapy.cz, a jak už jsem zmínil zatím preferujeme Google.

Komentáře