Řešení pro e-shopy

Konec personalizovaných reklam na Facebooku? Meta představila placený Facebook a Instagram bez reklam

To, že navštívíte nějaký web a pak se vám na něj ještě měsíc zobrazuje na Facebooku reklama je normálka. Taky se vám mohlo někdy stát, že jste se s někým bavili o určité značce či firmě, pak jste zapli Facebook a co nevidíte? Reklamu na firmu, o které jste se bavili. Bude s personalizovanými reklamami teď konec?

Meta pod palbou EU: Rekordní pokuta za hrubé porušení ochrany soukromí

Společnost Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook a Instagram, se již delší dobu potýká s výzvami Evropské unie, která klade velký důraz na přísná nařízení v oblasti ochrany soukromí. V květnu letošního roku si tento technologický gigant připsal na vrub rekordní pokutu ve výši 1,2 miliardy dolarů (v přepočtu více než 28 miliard korun) za nepřiměřené nakládání s daty evropských uživatelů a odesílání dat do Spojených států, což je v rozporu s pravidly EU pro ochranu osobních údajů.

Podle Evropské unie musí mít také lidé možnost sami si zvolit, zda budou jakékoliv firmy jejich osobní údaje shromažďovat a využívat k cílené reklamě. A pamatujete si, že byste na Facebooku či Instagramu někdy s něčím takovým souhlasili?

Řešením má být placený Facebook a Instagram bez reklam. Kolik jste ochotni zaplatit za ochranu svého soukromí?

Od té doby Meta aktivně hledá cesty, jak se vyhnout přímým konfrontacím s Evropskou unii a v listopadu představila své řešení – placený Facebook a Instagram bez reklam. Nově mají uživatelé možnost zvolit si, zda budou jejich osobní údaje, prohlížené stránky a produkty na internetu nebo jiná data shromažďovány a využívány k reklamě či nikoliv. Pokud se uživatelé rozhodnou, že shromažďovat data nechtějí, musí zaplatit.

Předplatné Facebooku a Instagramu bez reklam je k dispozici osobám starším 18 let a jeho cena závisí na tom, kde si předplatné zakoupíte. Pokud si předplatné zakoupíte na webu, bude vás to stát 9,99 €/měsíc, tedy v přepočtu asi 243 Kč. V mobilní aplikaci vás předplatné vyjde na 12,99 €/měsíc (316 Kč) z důvodu poplatků, které si účtuje za nákup Apple a Google.

Předplatné bude pokrývat všechny účty propojené v Centru účtů nezávisle na tom, kde si předplatné zakoupíte. Nicméně od 1. března 2024 tato cena bude platit pouze pro jeden účet. Uživatelé budou mít možnost připlatit si 148 Kč v případě předplatných na webu a 185 Kč u předplatných prostřednictvím mobilní aplikace za každý další účet.

Uživatelé tak ročně utratí minimálně 2 500 Kč za předplatné, pokud vlastní pouze jeden účet. Ti, kdo mají účtů více, si budou muset sáhnout do peněženky ještě hlouběji. Důležité je však zdůraznit, že se nejedná o úplné zpoplatnění a v podstatě se pro většinu uživatelů nic nemění. Možnost předplatného je zaměřena na ty, kteří chtějí používat Facebook a Instagram, ale nechtějí, aby se jim zobrazovaly reklamy a ani aby jejich data byla využívaná pro personalizovanou reklamu. Společnost Meta na svém blogu uvedla: „Věříme v bezplatný internet s reklamou a budeme i nadále nabízet lidem bezplatný přístup k našim personalizovaným produktům a službám bez ohledu na jejich příjem.

Placený Facebook naráží na první problémy

Meta se zavedením placených tarifů však v Evropě naráží na první problémy. Rakouská nezisková organizace NOYB podala stížnost na rozhodnutí společnosti Meta Platforms o spuštění placených verzí sociálních sítí Facebook a Instagram v Evropě bez zobrazování reklam na úřad pro ochranu osobních údajů. Ve svém prohlášení tvrdí organizace, že tímto způsobem jsou uživatelé nuceni platit za udržení svého „základního práva na ochranu osobních údajů“, což by takto být rozhodně nemělo. Jak se tento spor bude vyvíjet dál však zatím není jasné.

Co znamená Facebook bez reklam pro marketéry?

Pro marketéry znamená Facebook bez reklam možný pokles dosahu jejich cílových skupin. S nedávnými změnami v předplatném totiž dochází k úbytku velikosti potenciálního publika. Mnoho uživatelů si zatím ještě nezvolilo mezi používáním platformy s reklamami a bez nich, což může omezit dostupné publikum pro reklamy. I když tento trend pravděpodobně bude dočasný, očekává se, že se dosah reklam se brzy vrátí k normálu. Nicméně, pravděpodobně bude mírně nižší v důsledku předplatných bez reklam a neaktivních účtů.

Zaplacením za účet bez reklam přijdete také o možnost využívat některé reklamní funkce.

Jaké funkce placeným účtem ztratíte?

❌ Možnost propagace příspěvků na Instagramovém účtu a Facebook profilu.

❌ Schopnost propagace inzerátů v Marketplace.

❌ Platby za reklamu na Facebook stránce propojené s účtem, který platí za účet bez reklam.

❌ Možnost monetizace Reels.

 

Jaké funkce vám zůstanou?

✅ Schopnost propagovat příspěvky nebo spustit reklamy na Facebook stránce, pokud není spojena s IG profilem, který platí za účet bez reklam.

✅ Možnost monetizace obsahu na Facebooku a Instagramu pomocí Subscriptions.

✅ Příjem dárků a Facebook hvězd od fanoušků.

 

marketing_poski

Komentáře