Řešení pro e-shopy

Menej je niekedy viac alebo prečo by ste nemali chcieť tisíce fanúšikov na Facebooku

Tisíce fanúšikov a click-farmy

Otvoríte Facebookové stránky a tam uvidíte tisícky fanúšikov. Uznanlivo kývate hlavou a rozmýšľate, ako zvýšiť počet fanúšikov tej vašej. Je tu pravdepodobnosť, že sa vlastník stal obeťou marketingu založeného na princípe tzv. click-firiem, preto ak sa k vám dostane podobná ponuka, ruky od nej rýchlo preč. Click-farmy sú totižto miesta, kde sa sústreďuje ľudská práca najčastejšie z juhovýchodnej Ázie (Bangladéš, India, Indonézia alebo Filipíny). Úlohou takto najatých ľudí na click-farmách je čo najrýchlejšie zakladať profily na Facebooku a ako na bežiacom páse naklikávať “lajky”. Aby sa vyhli odhaleniu, klikajú niekedy na stránky, za ktoré zaplatené nemajú. Obvykle pracujú na tri smeny a sú platený v priemere okolo 120 $ za rok. 

Prečo by ste nemali chcieť tisíce fanúšikov?

Aj keď je predstava získania stoviek fanúšikov v krátkom čase pre firmy veľmi lákavá, do budúcnosti táto investícia môže mať fatálne následky a sami sa tak môžete pripraviť odoterajšie množstvo aktívnych fanúšikov.  Ako sa to môže stať? V súčasnosti sa príspevok po zadaní na Facebook zobrazí len určitej časti vašich fanúšikov, aby sa zistilo, akú má príspevok šancu, povedzme že ich je 10 % z celkového počtu užívateľov. Z nich je len časť aktívnych fanúšikov, ktorá bude na príspevok reagovať alebo ho zdieľať. Následne, podľa ich reakcií sa bude príspevok šíriť a ukazovať ďalším fanúšikom. Čo sa však stane, ak sa počet vašich fanúšikov rozrastie o stovky falošných z krajín, ktoré nemajú s vašim produktom alebo firmou nič spoločné? Príspevok sa zobrazí znova vybranej časti fanúšikov, ale počet aktívnych fanúšikov sa v pomere k celkovým výrazne zníži. Tak klesá aj vaša šanca úspešne príspevok šíriť ďalej a zamotávate sa do špirály, ktorá pochováva zmysel kontaktu vašho produktu alebo firmy s jeho fanúšikmi.

Budúcnosť marketingu na Facebooku?

Od konca minulého roka klesala využiteľnosť  facebooku pre marketingové účely bez platenia. Dôvodom je pokles zobrazenia príspevkov zo 16 % na 6 % z celkového počtu fanúšikov, stránky s vysokým počtom fanúšikov nad 500 000 dokonca zobrazovali príspevky len 2 % fanúšikov. Podľa predpovedí Social Ogilvy a ich štúdie bude v blízkej budúcnosti počet organických fanúšikov rovný nule a firmy budú marketingové aktivity realizovať v rámci platených služieb. Zásadnou zmenou bude to, že príspevky stránky sa neukážu organickému užívateľovi, pokiaľ nebude mať dostatočný počet lajkov od jeho priateľov.  

Komentáře