Řešení pro e-shopy

Návštěvnost internetu z tabletů

V minulém článku jsem se věnoval analýze návštěvnosti z mobilních zařízení – označme ji jako mobilní návštěvnost a tento článek na něj naváže. Zaměřím se na návštěvnost z tabletů.

Dne 29. listopadu 2010 byl v České republice do prodeje uveden první iPad. Jeho uživatelé se profilují ze skupin lidí s vyšším příjmem a vyšší počítačovou gramotností. Podobně je na tom i Samsung se svými tablety, které na trh uvedl na podzim 2010.

Malý podíl drží i zařízení typu Amazon Kindle, menší a levnější tablety.

Posuďte sami, jak důležitou roli na internetu tablety hrají.

Rozšířenost tabletů mezi uživateli internetu

Podle dnes již populární infografiky od seznam.cz má k tabletu přístup cca 24% české internetové populace. Výzkum se zakládá na odpovědích 1104 respondentů, kteří ovšem nejsou reprezentativní vzorek populace (uživatelé, kteří se přihlásili do výzkumů na http://vyzkumnik.seznam.cz a pravidelně se jich účastní).

Infografika - přístup k tabletům

Respondenti, kteří tablet nevlastní, uvedli jako důvod:

Infografika - tablet - seznam.cz

 

Převzato z http://seznam.sblog.cz/2013/08/05/541 .

Vhodný obsah pro konzumaci tabletem

Uživatelé tabletů si vybírají specifické stránky a obsah – většinou jde o stránky z kategorie sport a volný čas, nákupní portály, eshopy, konzumují videa z Youtube, Vimea a pod.

Uživatelé tabletů většinou nenavštěvují firemní prezentace a nekonzumují rozsáhlé weby.

Výborný článek publikoval Jan Janča z cognito.cz , ve kterém analyzuje data za rok 2012. Zaměřil se především na rozlišení oblastí internetu, které navštěvují tabletoví uživatelé.

Přístupy z tabletů

Převzato z http://www.cognito.cz/internet/cesky-web-v-roce-2012-ne-byl-mobilni/ .

Se zájmem zde můžeme sledovat, jak počty mobilních přístupů rostou téměř dvojnásobnou rychlostí, než přístupy z tabletů.

Během loňského roku se přístupy z tabletů vyšplhaly (jen) na 1.9%.

Abychom čísla přiblížili realitě, tak si přístupy z tabletů srovnáme s přístupy s velmi zastaralým a dnes již téměř nepoužívaným IE7.

IE7 v současnast drží asi 0,6% přístupů a tablety se svými 1,9% se nedostaly ani přes 2% hranici. Tablety tedy drží velmi málo přístupů.

Závěr

V budoucnu se nedá očekávat razantnější nástup tabletů v konzumování obsahu internetu.

Pokud nemáte stránky zaměřené na bohatou klientelu, pokud těžiště Vašich stránek neleží v prohlížení multimediálního obsahu nebo nepokrývá témata, která by mohla být pro konzumaci iPadem zajímavá, optimalizace pro tablety se nevyplatí.

 

Na co se můžete těšit v dalším článku?

V dalším článcích se dozvíte:

 

Komentáře