Informace pro klienty, Řešení pro e-shopy, Řešení pro realitní kanceláře

Nová generace obrázků WebP na vašich stránkách

Díky aktualizacím našich serverů a systémů, které vám pravidelně přinášíme, můžeme na našich nových projektech využívat obrázkový formát WebP. To přináší obrovskou výhodu v úspoře dat. Nově si tento formát budou moci vyzkoušet uživatelé chytrého e-shopu Clevera, jejichž systém bude minimálně ve verzi v9.1.7. Připravujeme však tento formát rozšířit i do zbylých našich produktů, takže zkrátka nepřijdou ani uživatelé Poski REALu, jež mají stránky ve formě pronájmu.

Tento formát slibuje razantní snížení velikosti obrázků. Prohlédněte si příklad velikosti obrázku ve formátu JPG a nové generaci WebP.

Rozdíl přenosu dat při využití nového formátu je v průměru o 80-90 % menší oproti klasickému JPG. Když si vezmeme pro příklad e-shop, jehož produkt má obvykle 5 – 7 produktových fotografií, máme zde úsporu v řádu několika MB, a to už ocení nejen Google, ale hlavně návštěvníci stránek s mobilními daty.

Pro koho je formát WebP určen?

Webový formát WebP podporují všechny moderní prohlížeče. Výjimku tvoří akorát Safari a Internet Explorer 11, ti tento formát prozatím nepodporují. Internet Explorer můžeme považovat za tzv.: “mrtvý prohlížeč” jelikož Microsoft se rozhodl tento prohlížeč neudržovat a vydal se novou cestou prohlížečem Edge.

U Safari je to otázka jelikož už v roce 2016 Apple na svém Twitterovém účtu napsal, že formát WebP bude možné v Safari používat od verze iOS 10.2. Bohužel se tak nestalo a tak uživatelé Safari musí zatím tiše závidět jiným prohlížečům.

Používáte některý z těchto nepodporovaných prohlížečů? Nezoufejte, neznamená to, že na stránkách neuvidíte žádné obrázky. Připravili jsme pro vás na našich projektech tzv. “fallback” kdy vám jednoduše pošleme obrázek v jiném formátu.

Seznam podpory WebP v rámci prohlížečů

Seznam podpory webP

Napište nám do komentářů, zda používáte některý z prohlížečů, který nepodporuje nový formát WebP a proč ho stále ještě používáte.

Autorem článku je teamleader našich kodérů Jan Zeman.

Komentáře