Online marketing

PageSpeed Insights – listopadové novinky 2018

Proč bychom měli rychlost načítání měřit a optimalizovat ji? Jaké nástroje použít a co nám prozradí? Co ovlivní rychlost načítání při návštěvě uživatelem? Zjednodušeně řečeno je rychlost stránek doba, za jakou se stránka načte. Dokáže značně ovlivnit třeba uživatelský dojem ze stránky, dobu návštěvy, počet prohlédnutých stránek a finálně tak i výši tržeb, případně počet splněných cílů. Uživatelům se s webem jednoduše pracuje lépe.

PageSpeed Insights

Jde o nástroj přímo od Google Developers, který zhodnotí web z pohledu rychlosti načítání stránky a nově také výkonu. Ten převzal z nástroje Lighthouse, který byl doteď dostupný jako nástroj pro developery v prohlížeči Google Chrome. Výsledky PageSpeed Insights se v základě dělí na ty pro desktopová zařízení (počítače) a mobilní zařízení. Stačí zadat URL adresu webu, který chcete testovat a získáte často cenná doporučení pro optimalizaci rychlosti. V případě, že jste s rychlostí stránky ještě nepracovali, doporučí vám nástroj další postupy. Zjištěné body vám přehledně seřadí podle priority řešení.

Doporučení by měla být braná jako rady k dalším postupům. Nástroj porovnává weby s osvědčenými postupy při optimalizaci rychlosti. Nemělo by být cílem vždy usilovat o 100 bodů ze 100, pouze si projít body, které jsou navrhovány a zjistit jaký má váš web prostor pro vyšší výkon dané oblasti.

Než se dostanete k samotnému testování, měli byste vědět, co chcete testovat. Rozlišné výsledky vám vrátí test domovské stránky, produktového detailu nebo článku. Ve většině případů budou hodnoty velmi podobné, ale některé stránky používají více zdrojů a mohou tak vykazovat horší výsledky. Pokud nevíte, jaké stránky testovat, můžete nahlédnout na nejčastější vstupní stránky ve službě Google Analytics.

Hodnocení a vzhled výsledků

Vzhled výsledků měření prošel v posledním roce spoustou změn, tou nejžhavější z listopadu je zařazení metrik z nástroje Lighthouse, jak bylo zmiňováno v předchozí sekci. Shrnující hodnocení je stále skóre rychlosti a můžete být v jedné ze tří úrovní rychlosti načítání – rychlé, průměrné a pomalé.

Test rychlosti načítání stránek - PageSpeed Insight

Shrnutí jako celkové skóre

Sekce, se kterou si spousta uživatelů (převážně majitelé webů a e-shopů) úplně vystačí. Je to hned první údaj, kde najdeme skóre rychlosti – v případě ukázky na obrázku 99 bodů ze 100 v kategorii rychlé načítání. Skóre je ovlivněno používaným prohlížečem, rychlostí připojení nebo šířkou okna.

Skóre hodnocení - Nástroj pro měření rychlosti PageSpeed Insights

Laboratorní data

Nově přibyla sekce Laboratorní data, právě zde se jedná o data z nástroje Lighthouse. Jelikož ten k testování využívá emulované připojení 3G, které je oproti často používanému 4G výrazně pomalejší, výsledky jsou někdy horší než uživatelé čekají.

V rámci tohoto přehledu se zobrazuje čas pro několik události, které probíhají při načítání stránky.

První vykreslení obsahu

Jedná se o dobu, kdy se zobrazí první obsah, který je jiný něž aktuální obsah obrazovky. Pokud přichází uživatel z vyhledávání, představuje tento čas chvíli, kdy uvidí místo výsledků vyhledávání první obsah vašeho webu.

Index rychlosti

Metrika prezentující plné (stoprocentní) vykreslení obsahu stránky. Platí, že čím nižší je, tím lépe.

Doba do interaktivity

Okamžik, kdy je stránka již vykreslována a zároveň schopná reagovat na vstupy uživatele.

První smysluplné vykreslení

Chvíle, kdy uživatel vidí smysluplný obsah stránky.

První nečinnost procesoru

Čas, ve kterém je hlavní podproces již nečinný natolik, aby bylo možné zpracovat vstup uživatele.

Odhadovaná latence vstupu

Říká, jaký je odhad toho, jak rychle bude schopná stránka reagovat na vstup uživatele během nejvytíženějších pěti sekund.

Laboratorní data - PageSpeed Insight nástroj pro měření rychlosti

Data pole

Sekce Data pole reprezentují data z reálného načítání za posledních 30 dní, která porovnávají s ostatními stránkami. Může se stát, že váš testovaný web nebude mít dostatečnou návštěvnost k tomu, aby Google vyhodnotil tyto metriky. Oddíl tak budete mít prázdný právě kvůli nedostatku dat.

Data pole - nástroj pro měření rychlosti stránek PageSpeed Insight

Příležitosti

Místo bývalých Návrhů k optimalizaci je nyní další sekce pojmenovaná jako Příležitosti. Google zde zobrazuje možnosti pro další optimalizaci rychlosti stránek s odhadovanou úsporou času při její realizaci.

Příležitosti - nástroj pro měření rychlosti stránek PageSpeed Insight

Diagnostika a úspěšné audity

Úplně poslední v novém rozložení a obsahu tohoto nástroje je Diagnostika, která se zabývá výkonem stránky. Oddíl obsahuje také úspěšné audity, které si můžete prohlédnout, abyste se zbytečně nepouštěli do již zapracovaných bodů optimalizace. Můžete se tak věnovat zlepšování výkonu s maximální efektivitou.

Diagnostika a audity - nástroj pro měření rychlosti PageSpeed Insight

Průměr celosvětových dat

Co zhoršuje metriky spousty webů? Google netestuje web pro české prostředí, ale hodnotí jej dle výkonu v celosvětovém měřítku. Dle dat Googlu větší část uživatelů ve světě na mobilních zařízeních využívá 3G připojení. To je značně pomalejší než 4G, na které jsme v Česku téměř všichni zvyklí.

Pokud chcete ověřit rychlost svého webu, můžete sledovat hodnoty ve statistikách Google Analytics, případně využít doporučení, která si můžete přečíst níže v odstavci Alternativy pro měření rychlosti.

Měření rychlosti načítání stránek pro mobily - PageSpeed Insights

Už to není jen doporučení

Od letošního roku není rychlost načítání pouze doporučením ze strany Googlu, jedná se o metriku hodnocení stránek a je nutno na ni klást velký důraz. Rychlost načítání stránek značně ovlivňuje zkušenost uživatelů s vašimi weby a má vliv na délku jejich návštěvy i počet prohlédnutých stránek. Optimalizujte proto rychlost načítání stránek vždy, když najdete novou příležitost!

Online-marketing Poski.com

Alternativy nástrojů pro měření rychlosti

Web Page Test

Jeden z nejlepších nástrojů pro měření rychlosti načítání a výkonu webových stránek.Web Page Test lze spustit z několika míst po celém světě. Mimo to si také můžete vybrat i prohlížeč. Pokud zrovna narazíte na “požadavkovou špičku”, budete si muset chvíli počkat ve frontě, ale rozhodně to stojí za data, které z nástroje získáte 🙂 Uložte si URL adresu vašeho měření, protože je trvalá a můžete se k ní vracet – pokud po analýze začnete jednotlivé body optimalizovat, bude pro vás snazší vyhodnotit, jak jste byli úspěšní.

Test rychlosti načítání stránek a výkonu - WebPageTest

GTmetrix

Výhodou této služby je, že si výstup analýzy můžete pěkně stáhnout v PDF dokumentu.

Nástroj pro testování rychlosti načítání stránek - GTMetrix

Pingdom

Stejně jako Web Page Test vám Pingdom umožní testovat váš web z místa na světě, které si vyberete. Opět získáte jako u většiny nástrojů doporučení pro optimalizaci rychlosti a přehled toho, co váš web zpomaluje.

Pingdom - nástroj pro měření rychlosti načítání stránek

Nevíte si rady s rychlostí načítání vaší stránky? Zkuste si ji změřit v novém PageSpeed Insights od Googlu, není na tom nic těžkého. Pokud ale máte nějaké otázky nebo si jen nejste jistí, obraťte se na nás, rádi vám poradíme 🙂

Komentáře