Řešení pro e-shopy

Povinné údaje na webu podnikatele

Už je to nějakou dobu (přesněji 7 let), co novela Obchodního zákoníka uložila firmám povinnost sdělovat své identifikační údaje na dokladech a internetových stránkách. Bohužel řada firem tuto povinnost dodnes nesplňuje, přičemž příslušná povinnost se mezitím dokonce stihla přestěhovat do zákona jiného.

Může vás mírně potěšit, že mezi hříšníky se nachází i právní kanceláře, nicméně nemyslím si, že by vám kvůli tomu státní správa pokutu odpustila. Doporučuji tedy pečlivě prostudovat aktuální povinnost, protože ta se mírně liší podle konkrétní formy firmy. Mezi základní ovšem patří:

  • Identifikační číslo. Když nic jiného neuvedete, tak alespoň podle tohoto údaje firmu někdo najde. Od pokuty to neuchrání, ale alespoň nepřijdete o obchodní příležitost.
  • Sídlo. Pochopitelně nemůžete vést obchodní korespondenci, když protistrana nezná adresu.
  • Zápis v příslušném rejstříku. Toto je nejčastější prohřešek, protože chybí i těm, kteří zbytek údajů mají. Zde jde především o dohledatelnost předchozích údajů.

Dodatečně k tomuto doporučuji ještě uvádět tamtéž informaci pro okamžitý (třeba telefonní) i textový (většinou e-mailový) kontakt explicitně pro stávající zákazníky i nové zájemce. Pochopitelně nezapomeňte kontakty chránit před spamovými roboty.

pozor na povinné údaje na webu

Komentáře