Řešení pro e-shopy

Pozor na doménové spekulanty!

Nedávno jednoho z našich klientů, říkejme mu třeba pan Novák, kontaktovala firma vydělávající na spekulacích s doménami. Upřímně působící paní z call centra klientovi oznámila, že jeho doménu s mezinárodní koncovkou .com touží koupit konkurenční firma. To se panu Novákovi samozřejmě nelíbilo. Ještěže je obchodník s doménami tak férový a kontaktoval nejdříve jeho, pomyslel si.

Nabídka byla jasná – doménu místo konkurentovi prodají panu Novákovi. Podmínkou bylo, že ji musí koupit pokud možno ihned, konkurence přece čeká…

V čem byl háček, říkáte si?

  • Doména byla několikanásobně předražená, v tomto případě si firma účtovala 4 000 Kč (běžná cena je kolem 250 Kč).
  • Firma si navíc účtovala jakýsi měsíční poplatek za správu.
  • Domnělý zájem konkurence byl pouze obchodní trik prodávajícícho.
  • Klient by vystaven tlaku a byl nucen do rychlého rozhodnutí, bez možnosti porady s odborníkem v oboru.
  • Pokud by pan Novák projevil zájem a souhlasil s objednávkou (i po telefonu), musel by zaplatit. V tomto případě totiž není třeba sepsat písemnou smlouvu, stačí ústní dohoda.

Proto pokud se vám přihodilo něco podobného, ihned se snažte odstoupit od smlouvy, a pokud vám došla faktura za již objednanou doménu, neignorujte ji. Tyto firmy velice rády pohledávky prodávají dál. V případě soudu se potom soudíte s vlastníkem pohledávky a z hlediska práva tyto pohledávky bývají uznávány.

Stalo se něco podobného i vám? Nevíte si rady se situací okolo domén a jejich variant? Napište nám, zavolejte, rádi vám poradíme.

Mimochodem podobné případy doménových spekulací popisuje i článek na serveru Podnikatel.cz.

Komentáře