Online marketing, Řešení pro e-shopy

Proč je nutné přejít na nové Google Analytics 4?

Záležitost, která nyní tíží snad každého, kdo má svůj web či e-shop. Záležitost, která je nevyhnutelná a u které je zcela jasné, že nemine nikoho z nás. Nové Google Analytics 4! Co o nich zatím víme a proč je potřeba je začít používat?

Přichází nová verze Google Analytics, jednoho z nejdůležitějších analytických nástrojů, který využívá snad každý web, který to myslí se svým podnikáním vážně. Příchodem nové verze, stará nenávratně končí a my se tomu musíme přizpůsobit – ať už se to někomu líbí nebo ne, Google se tak prostě rozhodl. Nezáleží tedy na našich preferencích, která verze se nám více zamlouvá. Google nás postavil před hotovou věc a dal nám “pár” měsíců se na vše připravit. Právě proto je nutné na nové Google Analytics 4 přejít, nic jiného nám zkrátka nezbývá. 

Google Analytics má tedy ještě nějakou chvíli dvě verze. Starší verzi Universal Analytics (dále jen “UA”) a novější Google Analytics 4 (dále jen “GA4”). Obě verze se používají k analýze webových stránek. Hlavní rozdíl mezi nimi však spočívá v tom, jakým způsobem sbírají a zpracovávají data.

 

Universal Analytics (UA)

UA je starší verze, která se používá již několik let. Od 1. července však definitivně končí její platnost. UA sbírá data pomocí cookie o tom, odkud uživatelé přicházejí na webovou stránku, jak dlouho tam zůstávají a co na stránce dělají. Veškeré tyto informace potom zpracovává do tabulky, ze které následně data analyzujeme.

Google Analytics 4 (GA4)

GA4 je novější verze, která přináší zcela nový způsob sběru dat pomocí zaznamenávání událostí na časovou osu, místo sledování čísel v tabulkách. Získáváme tak daleko relevantnější informace o chování uživatelů na webu a můžeme si udělat mnohem lepší představu o tom, co reálně dělají a jak se chovají. GA4 také umožňuje lepší sledování uživatelů napříč různými zařízeními, jako jsou mobilní telefony a tablety, a také v rámci aplikací.

Jaký je rozdíl mezi Universal Analytics a Google Analytics 4?

Ve výsledku je hlavním rozdílem mezi UA a GA4 ten, jakým způsobem sbírají a zpracovávají data. UA spoléhá více na sledování uživatelského průchodu webovou stránkou pomocí cookie, zatímco GA4 se spoléhá více na sběr dat pomocí událostí a umožňuje lepší sledování uživatelů napříč různými zařízeními a aplikacemi.

Je potřeba se nových GA4 bát? 

Nikoliv, bát se není potřeba, ba naopak. GA4 nám nabízejí mnoho nových příležitostí, jak zkoumat efektivitu Vašeho webu. Byť veškeré prostředí a nastavování funguje diametrálně jinak, nabízí spoustu nových příležitostí, jak z analytiky webu vytřískat naprosté maximum. Proto byste měli na GA4 přejít co nejdříve i Vy. Některé weby budou muset investovat do úprav, aby z nich mohly GA4 získávat veškerá potřebná data. Rozhodně se ale bude jednat o investici, která se vyplatí a brzy vrátí.

Potřebujete s implementací a nastavením GA4 pomoct? Neváhejte se na nás obrátit, v Poski.com Vám rádi poradíme.

 

Komentáře