Online marketing, Řešení pro e-shopy

Weby stárnou. Proč mít u e-shopu či webu vyřešené SLA?

Vstoupili jste do světa vlastního podnikání a zřídili jste si svůj e-shop. Na začátku to vypadalo slibně, ale najednou se objevují potíže. E-shop zpomaluje, změny se protahují a náklady rostou. Jak lze těmto problémům předejít a udržet svůj web či e-shop stále aktuálním a konkurenceschopným? Jak důležitá je servisní smlouva (SLA) a proč je důležité myslet na údržbu vašeho webu či e-shopu? Máte vlastní web či e-shop? Čtěte pozorně.

Očekávání vs. realita: Boj s pomalým e-shopem

A je to tady, konečně došlo k tomu rozhodnutí. Jsem samostatný. Odešel jsem ze zaměstnání, udělal si svůj e-shop a vše funguje, jak jsem si vysnil. Prvních pár měsíců je ideálních, objednávky se jen hrnou. Ale najednou se mi e-shop začíná kazit, je pomalý, na drobné změny u firmy co e-shop zhotovila strašně dlouho čekám. Na vyřešení (vždyť jsem chtěl jen upravit pár věcí) čekám i měsíce a těch peněz co to stojí. Až začínám mít dojem, že mi to ta IT firma dělá naschvál. Já jsem si myslel, že si e-shop vyrobím a už nebudu nikdy nic platit. Stalo se Vám někdy něco podobného? Pokud ano, nebo Vás zajímá více, čtěte.

Bohužel žádné podnikání není bez dalších nákladů a v IT u e-shopů to platí dvojnásob. Chybou je, že nemáte vyřešenou servisní smlouvu, nebo-li SLA, u vaši IT firmy. Možná další řádky pro našince budou vypadat nelogicky, ale nejsou a snaží se hlavně pomoci. 

Zapátrejte v paměti. Jak dlouho máte telefon? 10 let? 5 let? Nikoliv. Průměrně máte telefon 3 roky a pak šup k novému modelu. Důvody jsou různé – telefon najednou zpomalil, baterka nic nevydrží a mně se to nové jablíčko tak líbí… Ale u webu? Web jsem si přece jednou vyrobil ale investovat do údržby, když je tolik platforem na trhu ZDARMA? Kdo to kdy viděl.

Ale zdarma není nic.

 

Jak se vyhnout stárnutí webu či e-shopu

Tento článek nemá popsat úskalí výroby nového webu. Na to jsme napsali jiný. Ale spíše se zamyslet a zaměřit na údržbu webových stránek a e-shopů po jejich dokončení tak, aby se u nich nestalo to, co se děje všem kolem nás – web nebo e-shop Vám zestárne a může přestat fungovat úplně. A věřte, že stárnutí webů či e-shopů je v IT světě, i díky umělé inteligenci, opravdový fičák. Technologie prostě jedou.

Když se chcete pustit do tvorby nového webu, musíte myslet na to, jak jej financovat. Možnosti jsou u dodavatelských firem povětšinou dvě hlavní.

Neřešme úplné detaily, odborníci prominou, ale ve své podstatě to znamená, že si můžete webové stránky nebo software pronajmout. Odpadají velké prvotní náklady a co je hlavní, v tomto poplatku je povětšinou zahrnuto i to, že Váš produkt IT dodavatel pravidelně aktualizuje a tedy, nestárne. Tento termín SaaS je známý spíše u softwaru a CRM systémů, ale spousta firem používá obdobu pronájmu webových stránek a je to v podstatě podobné. Cena je příjemná, povětšinou za 1 500 – 2 000 Kč měsíčně máte web a o nic moc se nestaráte. Má to ale jiná omezení, je to šablona a individuální web na míru z toho většinou neuděláte. 

  • Odkoupení webových stránek

V praxi jde obvykle o to, že si web necháte vyrobit na míru a v jednom okamžiku jej za určitou sumu odkoupíte. Pokud ale není uzavřená servisní smlouva (SLA) s Vaším IT dodavatelem, Váš web či e-shop stárne a není neobvyklé, že Vám jednou dodavatelská firma řekne: ,,Bohužel je konec. Buď web aktualizujeme, nebo už nebude fungovat,”. 

 

Co je to SLA, neboli servisní smlouva?

Zde jsem trošku zagooglil a snažil najít nejsrozumitelněji popsané klíčové výrazy této problematiky. Když to zase trošku zaobalíme, tak podstatou SLA je vyřešit z Vaší IT dodavatelskou firmou jakýkoliv dokument, který definuje, jak se bude Váš web udržovat, jak bude firma dostupná v případě poruchy apod.  V rámci SLA je především důležité stanovit, co se bude dít, když přijde na trh nová technologie, která nahradí tu původní. Vysvětlím na příkladu.

Už v roce 2018 skončila podpora webových stránek, které byly napsané v PHP 5. Ano vím, kdo se v tom má orientovat, když je Vaše podnikání úplně v něčem jiném, ale taková je prostě doba. Pamatujte si tedy pouze, že PHP je jeden z programovacích jazyků, které ve světě máme a že jich prý je dokonce přes 700. Pokud máte web v PHP 5 napsaný, musí ale Vaše IT firma reagovat. Je potřeba web posunout na vyšší verzi PHP (mimochodem už máme na trhu verzi 8) a pokud to neudělá, tak vše může dopadnout i tak, že web přestane fungovat úplně, bude napadnutelný nebo může vykazovat chyby. No a podnikání je konec. Pokud nemáte SLA, tak Vaše IT firma web na novou verzi PHP neaktualizuje automaticky a nebude na to mít pravděpodobně ani dostatečné kapacity, protože práce je tolik, že neví, kam dříve. To může být problém.

Jak z toho ven? Nezapomeňte tedy na údržbu vašeho webu či e-shopu. Stárne jako vše ostatní kolem nás, jen rychleji. Uzavřete si SLA.

 

Jak to děláme u nás v Poski.com?

Je to jednoduché. Pokud má firma u nás v Poski.com podepsaný model SaaS nebo jinou formu pronájmu licence (připomenu, že popsané to je v horní části článku) a nemá žádné individuální úpravy naší realitní, nebo e-shopové platformy, či webových stránek, má starost o web v ceně našich řešení. Nemusí řešit SLA.

Pokud ale firma žádnou formu pronájmu sjednanou nemá, nebo má individuální úpravy řešení a nemá podepsané SLA, její web či e-shop stárne. Obvyklá udržitelnost našich platforem, bez jakéhokoliv zásahu je 2 – 3 roky. Tedy životnost webu je 2 – 3 roky.

Ing. Jan Vozňák, provozní ředitel Poski.com k tomu dodává: Snažíme se maximálně vyjít vstříc všem našim klientům. Bohužel to ale není vždy možné. Stále častěji se setkáváme s argumentací klientů, že jsme jim před 10 lety něco slíbili. Možné to je, ale za poslední 3 roky se doba neskutečně změnila, technologie jdou mílovými kroky dopředu a je potřeba na to vše reagovat. Pokud mají naši klienti web napsaný v PHP 5, i jeho drobné úpravy jsou tak časově a zároveň finančně nákladné, že to nedává smysl nám ani klientům. Pokud se tedy takoví klienti brání posunu kupředu, budeme s nimi muset spolupráci ukončit na konci letošního roku. Nejsme schopni zajistit další podporu jejich řešení. Moc nás to mrzí, ale nedá se s tím nic dělat.

A co Vy? Máte už Vaše SLA vyřešené? Pokud ne, napište na podpora@poski.com a rádi Vám pomůžeme.

 

 

Komentáře