Řešení pro e-shopy

Slevy, které prodávají: Jak nastavit efektivní akční nabídky?

Situace na e-commerce trhu není zrovna příznivá. Češi více šetří, nakupují méně a za nižší částky než v předchozích letech. Na tuto situaci reaguje mnoho firem tím, že sahá do svých marží a dává zboží do slev. O tom, jak slevy nastavit legislativně správně, jsme popsali v dřívějším článku, jak ale ze slev vytěžit maximum a nastavit je tak, aby byly maximálně efektivní?

Často se setkáváme s tím, že jsou akční nabídky vytvořeny tak, že ani nemohou mít jakýkoliv dopad na zvýšení prodejů. Jakých chyb se prodejci při nastavování slev nejčastěji dopouštějí?

1. Sleva na nevhodné produkty

Předtím, než se rozhodnete spustit slevy, je klíčové pečlivě vybrat, které produkty zlevnit a které ne. Slevu nemá smysl dávat na “ležáky” neboli produkty, které nikdo nekupuje a už dlouho vám leží na skladě. V takovém případě pravděpodobně ani 10% sleva prodeje nerozhýbe. 

Dobře také zvažte, zda slevy nabízet na luxusní nebo personalizované produkty. Sleva by mohla tyto výrobky zbavit jejich exkluzivity a odradit potencionální zákazníky, kteří preferují prémiové produkty a neváhají za ně zaplatit vyšší cenu. 

U jakých produktů mají slevy význam? Chybu neuděláte pokud nabídnete slevu na výrobky ze starších kolekcí, například sleva na modely lyží z loňské sezony. Účinné jsou také slevy na sezónní zboží, například na Vánoční dekorace, které už po Vánocích neprodáte.

2. Akce 3 + 1 postel zdarma

Pokud se slevou snažíte zvýšit celkovou hodnotu objednávky, akce typu 3 + 1 nemusí být vždy nejvhodnější. V případě, že zákazníci nakupují nejčastěji pouze jeden výrobek v objednávce, pravděpodobně je ani taková akce nepřemluví nakoupit výrobků více. 

Místo akce 3 + 1 se tak zkuste zaměřit na doplňkové zboží. Můžete dát svým zákazníkům k nové posteli slevu na nové matrace, noční stolky nebo jiný ložnicový nábytek.

3. Celoroční akce

Akce ztrácí svůj význam pokud je máte na e-shopu celoročně. Všechny slevy by měly být časově ohraničeny a platit jen po určité období. Pokud slevy trvají příliš dlouho, fakticky se již o slevu nejedná a mohli byste se dostat dokonce do tahanic s ČOI za klamání spotřebitele. 

Jaká je optimální doba slevy? To záleží na konkrétním produktu. Pokud prodáváte levné zboží, nad jejímž nákupem zákazník nemusí příliš přemýšlet, bude dobře fungovat kratší období, klidně pár dní nebo týden. Pokud prodáváte zboží dražší, dejte zákazníkům více času na rozmyšlenou. Nejefektivnější jsou však krátkodobé slevové akce.

4. Špatná propagace akční nabídky

Pokud se pro nějakou slevovou akci rozhodnete, věnujte také dostatečnou péči její propagaci. Ne, opravdu nestačí dát jen banner na homepage a čekat velké tržby. Akci propagujte napříč celým webem. Zákazníci se totiž často prokliknou z vyhledávání nebo reklamy přimo na produktovou kartu, kde by měla být akce také viditelná. Akci propagujte také v reklamách na sociálních sítích, PPC reklamách a v newsletterech.

 

marketing_poski

Komentáře