Informace pro klienty, Online marketing

Videomarketing na YouTube je IN! Navíc jeden z nejúčinnějších

Stále ještě nemáte svou reklamu na YouTube? Možná byste to měli změnit, podle posledních statistik se jedná o jednu z nejlepších možností videomarketingu, která je srovnatelná s klasickou reklamou v celostátní televizi, avšak poměrně levnější.

Proč a jaké typy videoreklamy můžeme na YouTube využít?

Význam videoreklamy v poslední době stoupá přímo raketovou rychlostí. Zatímco před několika lety se o videomarketing v našich končinách nezajímal téměř nikdo – proč taky, když nebyly možnosti, kam svou reklamní kampaň cílit – dnes je situace jiná.
Videomarketing je jednoznačně in, dokazují to statistiky i četnost reklam na různých portálech s video obsahem. Dnes je videomarketing jednoznačně jednou z nejlepších možností prezentace na internetu.

reklama na youtube

YouTube.com není jen portál pro streamování videí. Vzhledem k velkému zapojení návštěvníků, se jedná o alternativní sociální síť. I proto je jedním z atraktivních inzertních kanálů.

Návštěvnost streamovaného videa na internetu vykazuje dlouhodobě velmi výrazný růst, navíc v budoucnu tomu nebude jinak. Lídr v této oblasti YouTube.com dnes představuje opravdovou konkurenci klasickým televizním kanálům – ještě aby ne, když uživatelé zhlédnou během měsíce přes půl miliardy videí, jak uvádí společnost Google, která je vlastníkem a zároveň provozovatelem této služby.

Pokud začnete s videomarketingem, není lepšího místa než YouTube

Jak již bylo zmíněno, YouTube.com je lídrem mezi službami poskytujícími streamování videa. Za měsíc ho navštíví asi miliarda návštěvníků z celého světa. Takové číslo není vůbec zanedbatelné, spíše naopak, kdo vám může nabídnout tak úžasnou návštěvnost? Videomarketing se tak stal zajímavou alternativou ke klasickému marketingu na sociálních sítích, jako je například Facebook, případně Twitter.

Co vám přinese reklama na YouTube

Jednou z nejlepších předností je, že lidé si mohou opakovaně pouštět vaše reklamy a další spoty. S tím samozřejmě souvisí sdílení. Pokud se trefíte a vaše reklama zaujme uživatele, můžete se dočkat velmi štědrého sdílení, které několikanásobně zvýší sledovanost vašeho spotu – a to prakticky zadarmo. Navíc byste měli mít vždy na paměti, že video, tedy názorná ukázka, přesvědčí klienty daleko rychleji a lépe než obrázek nebo klasický text.

Proč tedy?

  • opakované zobrazení reklamy u různých videí
  • videoreklama je názorná a důvěryhodnější, mnohem rychleji přesvědčíte potenciální klienty
  • YouTube vám nabízí obrovské možnosti jak zaujmout
  • mnohonásobná sledovanost díky sdílení
  • video můžete navíc propojit s odkazy, například na vaše produkty

V neposlední řadě musíme samozřejmě zmínit cenu. Pokud byste chtěli svou reklamu vysílat na celostátních televizních kanálech, budete potřebovat velmi tučný rozpočet, a to nemluvíme ani o hlavním vysílacím čase. YouTube nabízí srovnatelnou sledovanost, ale za rozdílné částky, ovšem i tak se může cena za videoreklamu vyšplhat až do řádů desítek tisíc korun.

Možnosti a typy reklamy

Reklama a videoreklama se na YouTube dělí do šesti skupin. Každá z nich má jiné podmínky i vlastnosti. Jsou tedy rozdílně účinné a liší se také svou cenou. Cenu není možné jednoznačně určit, vždy záleží na několika faktorech, proto není v přehledu zahrnuta.

Obsahové reklamy

Tento typ reklamy se zobrazuje vpravo od vybraného videa nad seznamem nabízených videí. Určena je především pro počítače, kde se zobrazuje bezchybně. Její rozměry jsou 300 × 250 px nebo 300 × 60 px. Jedná se o klasickou bannerovou reklamu.

Překryvné reklamy

Reklama částečně překrývá video, na které se uživatel dívá, takže ji nepřehlédne – překrývá vždy 20 % videa v jeho spodní části. Jedná se o grafické nebo textové reklamy s rozlišením 486 × 60 px, případně 728 × 90 px. Určena je taktéž pro zobrazení na počítači.

Přeskočitelné videoreklamy

Přeskočitelná reklama je určena pro počítače, mobilní zařízení, televizní i herní konzole, takže nabízí opravdu velké zacílení a sledovanost. Na druhou stranu ji uživatel může po prvních 5 vteřinách přeskočit. Videoreklama je vložena před hlavní video, přímo do něj nebo za video.

Marketing

Nepřeskočitelné videoreklamy

Zajímavá alternativa k přeskočitelné videoreklamě. Tento typ reklamy nelze přeskočit. Uživatel musí zhlédnout reklamu před začátkem hlavního videa, během něj, případně na jeho konci. Délka takového nepřeskočitelného videa může být až 30 sekund. Nepřeskočitelná videoreklama je určena pro počítače a mobilní zařízení.

Nepřeskočitelné reklamní mikrospoty

Opět typ nepřeskočitelné reklamy, která je určena pro počítače a mobilní zařízení. Mikrospot je vždy zařazen před samotné hlavní video, jeho délka je pouze 6 sekund. Chcete ve vašich potenciálních klientech vzbudit zájem o vaše produkty nebo společnost? Tento typ videoreklamy je pro tohle velmi vhodný.

Sponzorované karty

Sponzorované karty se vždy zobrazí na několik sekund. Zobrazují obsah, který se nějakým způsobem vztahuje k videu, například mohou odkazovat na produkty uvedené v hlavním videu. Karty si uživatelé navíc libovolně procházejí. Určeny jsou pro počítače a mobilní zařízení.

Výhody formátu videoreklamy

Všichni známe klasické PPC reklamy, které jsou omezeny pouze na text. Oslovit zákazníka jen textem, ještě k tomu často omezeným na 90 znaků, není vůbec jednoduché. Díky bannerové reklamě na YouTube můžete využít i grafické motivy, navíc jim dát určitou dynamiku, i když velmi jednoduchou. Oproti tomu videoreklama vám nabízí opravdu vše potřebné k oslovení klientů, stačí jen kreativní nápad a dobře zpracované video.

Komentáře