Online marketing, Řešení pro e-shopy

Vývoj české e-commerce v roce 2023 a očekávání pro rok 2024

Česká e-commerce zakončila rok 2023 s celkovým obratem ve výši 185 miliard korun, což znamenalo pokles o 6 % v porovnání s předešlým rokem. Tento pokles byl ovlivněn vysokou inflací a také vstupem zahraničních hráčů na trh. Vysoká inflace znamenala rostoucí náklady pro obchodníky a menší ochotu spotřebitelů utrácet. Lehce se také snížil počet e-shopů v naší už tak velké e-shopové velmoci.

První tři měsíce roku 2023 zaznamenaly meziroční propad o 13 %, což bylo ovlivněno vysokou inflací a nedařilo se ani oblíbeným povánočním výprodejům. Naději na návrat k přirozenému růstu přinesl až druhý kvartál se záporným -8 %. Nicméně, i přes obtíže prvních tří čtvrtletí přišla pozitivní změna v posledním kvartále, který zaznamenal 2% růst. 

Více se dařilo větším e-shopům

O něco lépe se dařilo velkým hráčům než menším e-shopům. Jedním z důvodů je rozmach marketplaců a vstup zahraničních konkurentů jako je Temu, který válcuje český internet svou reklamou, na český trh. Víc než kdy předtím je tak důležitá síla brandu a známost značky. 

Jaká odvětví jsou na vzestupu a jaká naopak klesají?

Již tradičně nejsilnějším segmentem zboží byla elektronika, přestože postupem let její podíl slábne na úkor jiného sortimentu, jako je kosmetika a zdraví. Roste také segment drogerie, přičemž online nákupy pracích prášků vzrostly až o 46%, nebo krmiv pro mazlíčky. O třetinu rostly veterinární přípravky a bazény. 

Naopak propadákem roku byly elektrocentrály (–75 %), krbová kamna (–56 %), kotle (–47 %), izolační materiály (–45 %), elektrokoloběžky (–36 %) a investiční zlato (–33 %). 

Jak bude vypadat česká e-commerce v roce 2024?

Pro letošní rok se však očekává návrat na růstovou trajektorii. Prognózy od americké výzkumné společnosti Forrester naznačují průměrný růst e-commerce na západoevropských trzích o 9,2 %. Vzhledem k provázanosti trhů v rámci Evropy může podobný trend dorazit na český trh s určitým zpožděním.

Trh také ovlivní příchod dalšího silného hráče ze zahraničí, a to Trendyol. 

Pravidelné shrnutí vývoje české e-commerce poskytují eCommerce Insider, nákupní rádce Heureka.cz a Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Komentáře