Řešení pro e-shopy

Web na míru, anebo podle šablony?

Rozhodujete se mezi profesionálním webem na míru s individuální grafikou a levnější variantou v podobě webové šablony?

Obě řešení mají svá pro a proti, a dobře zvážit byste proto měli nejen finanční náklady, ale i svůj obchodní záměr, strukturu cílové skupiny zákazníků, a v neposlední řadě to, jak se na internetu prezentuje vaše konkurence.

Ačkoli prvotní investice do originálního webu či e-shopu převyšuje cenu za tzv. šablonové weby, z dlouhodobého hlediska se web na míru většině firem finančně vyplatí.

Jaký je můj podnikatelský záměr?

Jaký je podnikatelský záměr

Zaměření a cíle podnikání, jeho rozsah, geografická působnost, a především druh nabízených služeb či zboží jsou faktory, které musí budoucí webová prezentace firmy reflektovat. Zatímco lokální prodejce potravin vystačí s jednodušší prezentací, realitní kancelář s pestrým portfoliem služeb, která cílí na celý region, bude potřebovat strukturovanější web s mnoha funkcemi a doplňky.

Co vím o své cílové skupině?

Pohlaví, věk, bydliště, ekonomický status, koníčky a zájmy vaší cílové skupiny napoví mnohé o tom, co budou návštěvníci vašich stránek na webu hledat a co vše budou od jeho funkčnosti, grafiky a obsahu očekávat.

Tak zatímco např. ženy si více potrpí na grafice a bezchybném textu, muži na webu hledají spíše čísla, analýzy, grafy a reference.

Jak se na internetu prezentuje konkurence?

Analýza webových prezentací konkurenčních firem je standardním krokem, jenž předchází volbě vlastního řešení. Samozřejmě je zapotřebí přistupovat ke konkurenci, pouze jako k inspiraci, jelikož nikdy nemůžete vědět, zda je prezentace přizpůsobena uživatelům a zda je konverzní.

A jasněji budete mít i v tom, jak svou vlastní prezentaci od konkurence odlišit, jak ji učinit zajímavější a efektivnější.

Náš tip: strukturou podobný web, který však grafikou, funkcemi a obsahem předčí konkurenci, představuje zlatou střední cestu, již vám však většina šablon nenabídne.

Web design

Kritéria rozhodování aneb mám na to?

Tvorba webu s vlastní grafikou si pochopitelně vyžádá podstatně více práce, a tím i času než stránky založené na šabloně. Nezbytná je spolupráce klienta s web designérem, programátorem, marketingovým specialistou a mnohdy i s tvůrcem obsahu.

Vytvořením webové stránky to avšak nekončí, nestačí už je pouze vytvořit, ale zásadní je postupné řešení marketingových kanálů, jako je SEO, Linkbuilding, PPC atd.., bez nichž je to další web z milionu.

Jsem si jistý svou obchodní vizí?

Řada podnikatelů během procesu navrhování webové prezentace zjistí, že jejich obchodní plán a záměr nemají pevnou strukturu a základy. Právě jasná podnikatelská vize je pro konstrukci internetové stránky zcela zásadní.

Ze zkušeností proto doporučujeme váš obchodní záměr pečlivě zvážit, případně jej můžete zkonzultovat s našimi specialisty.

Kolik peněz jsem ochoten investovat?

Zatímco web podle šablony, včetně domény a nastavení, vás vyjde na cca 10 000 Kč, cena za vlastní webové stránky s originální grafikou i obsahem, jenž splňuje náležitosti SEO, začíná zhruba na částce kolem 50 000 Kč.

I přes značný rozdíl by cena neměla být při rozhodování stěžejním kritériem. Jak si vysvětlíme níže, investice do webu či e-shopu na míru se vám několikanásobně vrátí skrze vyšší návštěvnost, a potažmo i vyšší tržby za vaše služby či zboží.

Důležité je vědět, že objednáte-li si od nás webové stránky na míru dostanete nejen webové stránky, ale hlavně naše zkušenosti, poradenství a nabídku na spolupráci na on-line marketingu vašeho podnikání.

 

Petr Kapsia, spoluautor článku
Produktový vedoucí PoskiQ

Plusy a minusy obou řešení

Web podle šablony

Výhody

Nižší vstupní náklady, poměrně široké portfolio grafických návrhů, omezené, ale přeci jen pokročilejší možnosti rozložení prvků a precizní struktura.

Nevýhody

Omezené možnosti, jak prezentaci učinit originální, odlišit ji konkurence a jak ji sjednotit se zavedeným grafickým stylem firmy (corporate identity). Nedostačující jsou také SEO základy, nemluvě o možnostech propojení s interními ekonomickými systémy či přidávání speciálních modulů, jako jsou ceníky.

Taktéž se můžete setkat s tučným příplatkem například při vytvoření kontaktního formuláře, u webů se šablonami. Mnohdy takové a podobné úpravy stojí kolem 20 000 Kč.

Web podle šablony

Web s individuální grafikou

Výhody

Originální grafické řešení, které respektuje moderní trendy a které se zákazníkům zapíše do paměti, propracované a snadné ovládání, responzivní rozhraní pro mobilní uživatele (chytré mobily, tablety), propojenost s vizuálním stylem firmy (corporate identity) i s účetními či logistickými systémy (ulozenka.cz, Pohoda, PayPal aj.).

Vlastní řešení samozřejmě skýtá též daleko širší možnosti pro cílený obsahový marketing, jakož i přidávání nejrůznějších modulů, jako jsou ceníky, on-line konfigurátory apod.

Nevýhody

Vyšší vstupní cena za propracované individuální řešení, na němž se krom kodéra a grafika podílejí také obsahový stratég či marketingový specialista.Bazeny.cz - Ukázka webu na míru

Co doporučuje Poski

Web či internetový obchod na míru je jasná volba pro všechny větší firmy a prodejce, kterým web bude sloužit jako hlavní propagační či prodejní nástroj. Bez vlastního řešení se však neobejde žádný podnikatel ani firma, kteří nechtějí zapadnout ani po vizuální stránce, ani ve výsledcích vyhledávačů. Vlastní web také rychleji a efektivněji naplní své cíle a přinese více poptávek.

Weby založené na šablonách, jaké nabízí např. oblíbený publikační systém WordPress, jsou tedy vhodné spíše pro menší podnikatele, jako jsou restaurace, kadeřnictví či řemeslníci. Potřeby větších firem či podnikatelů, kteří se chtějí (potřebují) odlišit, však uspokojit nemůže.

Na co nezapomenout při výběru dodavatele webu

Ať už se rozhodnete pro jedno či druhé řešení, vždy klaďte velký důraz na zkušenosti, odbornost i celkový přístup daného tvůrce webu. Nezapomeňte si přečíst reference klientů a pečlivě si prohlédněte již zhotovené projekty.

Kvalitního dodavatele poznáte dále podle toho, zda vám nabídne výpomoc s on-line marketingem, tvorbou textového obsahu a technickou podporu před i po zprovoznění webu. Řešení by už v dnešní době určitě nemělo postrádat responzivní design nebo možnost nekomplikovaného napojení na firemní software.

Netřeba dodávat, že takový přístup vám poskytne pouze etablovaná firma, jež disponuje kvalitním týmem zkušených odborníků.

pk

 

Při rozhodování mezi zakázkovým webem nebo šablonou Vám rádi poradíme a pomůžeme Vám zodpovědět otázky Vašeho on-line podnikání.

 

Petr Kapsia, spoluautor článku
Produktový vedoucí PoskiQ

 

Komentáře