Řešení pro e-shopy

Zálohování pošty pro každého

Pokud máte vlastní doménu pro komerční účely, pak na ní nejspíše máte i zřízenou e-mailovou schránku. Taková e-mailová adresa sice působí profesionálně, ale pokud chcete mít možnost přistupovat k uloženým e-mailům odkudkoliv, tak se Vám schránka dříve či později zaplní a je ji potřeba uvolnit. Pokud nechcete o část obsahu nenávratně přijít, čeká Vás zálohování.

Přesun dat na email zdarma

K tomuto účelu samozřejmě existují různé lepší či horší programy, ale většinou je to metoda “do krabice do sklepa” a ztratíte tak přímý přístup ke staré poště. Existuje ovšem alternativa – přesunout poštu do schránky, kde je prostoru více. Typicky se jedná o nějaký e-mail zdarma typu seznam.cz, gmail.com nebo outlook.com, takže se nejdřív ujistěte, že danému poskytovateli důvěřujete a jste ochotni k němu přesunout všechny své důležité emaily. Pokud máte firemního IT pracovníka, pak doporučuji celou věc ještě konzultovat s ním.

Výběr vhodného programu

Představme si ale, že takovou schránku máte na seznam.cz a důvěřujete mu. K přenesení zpráv budete potřebovat program, který se umí přípojit ke schránce na Vaší doméně i na seznam.cz, nejlépe protokolem IMAP. Většina poštovních programů to umí, ale osobně doporučuji Thunderbird, protože je česky a zdarma. Ti zkušenější mohou použít tzv. portable verzi, která se po použití snadněji uklízí.

Nastavení

Teď ještě potřebujete údaje pro IMAP (nepoužívejte POP3, e-maily by se ze serveru smazaly). U Vaší domény Vám údaje řekne poskytovatel (třeba u těch hostovaných u Poski.com je jméno serveru vždy mail.vasedomena.com) a postup pro seznam.cz najdete u něj v nápovědě (http://napoveda.seznam.cz/cz/imap-pop3-smtp.html).

Když obě schránky úspěšně nastavíte, tak můžete e-maily mezi nimi libovolně přesouvat. Můžete si tak přesunout libovolné množství starých e-mailů a potřebné místo uvolnit.

Upozornění: Tento postup je napsaný obecně, protože nelze postihnout všechny možné situace. Přesouvání e-mailů vyžaduje přenesení velkého množství dat (všechny e-maily se musí přenést k Vám do počítače a zpět) a nemusí být proto vždy úspěšné. Před smazáním z původní schránky se ujistěte, že se e-maily úspěšně zkopírovaly do cílové schránky.

 

Komentáře