Online marketing

Jak na Google Analytics 4: Jak vyloučit platební brány a nechtěné stránky ze zdrojů?

Nechcete mít v Google Analytics 4 přehršel nerelevantních údajů a chcete získávat přesná a nezkreslená data v Google Analytics 4? Naučte se, jak snadno a efektivně vyloučit nechtěné stránky a platební brány, které kazí výsledky kampaní. Pojďme se nyní podívat, jak na to.

Kromě vyloučení vlastní IP adresy z Google Analytics 4 (GA4) je eliminace nechtěných stránek a platebních bran jedna věcí, které byste měli při založení či používání služby Google Analytics 4 udělat mezi prvními.

To zejména z toho důvodu, že pokud nebudou ty nejčastější stránky (nejčastěji platební brány) vyloučeny, tak tržby i celé nákupní chování bude občas připsáno např. referralu (tedy odkazu) platební brány. V praxi to potom vypadá tak, že i když přivedete zákazníka na web nebo e-shop a on udělá objednávku či dokončí poptávku, tak místo toho, abyste efektivně v Google Analytics 4 sledovali, jaký zdroj či médium vám takovéto zákazníky přineslo. Jenže se může stát, že to neuvidíte – a to z toho důvodu, že vám tuto tržbu či poptávku připíše platební brána viz příklad obrázku níže.

platební brána v GA4

 

Návod, jak vyloučit v GA4 platební bránu či nechtěné stránky:

 

  1. Přihlašte se do vašich Google Analytics 4 a vyberte si svůj účet.
  2. Najeďte na levou lištu a klikněte vlevo dole na ozubené kolečko “Administrátor”.Google Analytics 4 návod
  3. Zvolte “Datové streamy” vpravo v sekci “Shromažďování a úprava dat”.Google Analytics 4 návod
  4. Vyberte vaši doménu.
  5. Přejděte na “Konfigurace nastavení značky” ve spodní části stránky v sekci “Značka Google”.
  6. Zvolte dole na stránce možnost “Zobrazit více”.
  7. Klikněte na “Vytvoření seznamu nežádoucích odkazujících zdrojů”


    Seznam vyloučených stránek GA4
  8. Zobrazí se vám formulář, kde vyplníte typ shody (doporučujeme “doména odkazujícího zdroje obsahuje”) a vyplníte doménu.Vylučující stránky v GA4
    Zde vřele doporučujeme vždy zvolit typ shody jako “doména odkazujícího zdroje obsahuje“, protože když se dá “rovná se” nebo jiné možnosti, tak jakákoliv minimální chyba (v háčku, tečce, písmenku) bude mít za následek to, že námi chtěné nastavení vyloučených stránek nebude fungovat správně.Vyloučení platební brány v GA4
  9. Pokud máte vyplněno, tak poté stačí kliknout vpravo nahoře na “Uložit“.

A máte hotovo! Pokud si nevíte s Google Analytics 4 rady, potřebujete pomoct se správným nastavením nebo analýzou dat, obraťte se na nás. S našimi službami se nemusíte starat o technické a analytické detaily, a můžete se plně soustředit na strategické rozhodování založené na spolehlivých datech. Kontaktujte nás a společně vytvoříme plán, který bude přesně vyhovovat vašim potřebám a cílům. Váš online úspěch je pro nás důležitý!

marketing_poski

Komentáře