Řešení pro realitní kanceláře

Jak psát chytlavé texty nejen na realitní web?

Chcete, aby byl váš web plný obsahu, který lidé opravdu čtou a který jim pomůže vyřešit jejich problém? Texty musí působit lidsky, jasně a zároveň slušně. Nesnažte se blýsknout a dělat z realitní oblasti raketovou vědu, ale ani nejednejte s klienty jako se starými známými, najděte si svůj zlatý střed, svůj tón, kterého se pak budete držet napříč celým webem. Jak psát texty na webovky? A jak by měly vypadat texty přímo na webu realitním? Máme pro vás pár tipů, jak na to.

Jak psát texty na web?

Klíčová slova

Určitě jste už slyšeli, že klíčová slova jsou základ. To je sice pravda, ale všeho s mírou. Jde o slova nebo slovní spojení, pod kterými lidé hledají ve vyhledávačích. Naházet za sebe klíčová slova nebo v každé větě opakovat neustále to jedno za sebou rozhodně není dobrá taktika. Google není hloupý, rychle na váš “malý podvod” přijde a klidně vás může penalizovat. Vyhledejte si raději podobných klíčových slov několik, střídejte synonyma, skloňujte. Kde klíčová slova najít? Udělejte si třeba takovou rychlou analýzu klíčových slov, na kterou jsme vám v minulosti dávali návod.

Pište pro lidi, ne pro sebe

Myslete na to, že text píšete pro někoho, kdo o dané oblasti neví vůbec nic. Netuší, co je to štítek PENB, proč je potřeba dělat odhad ceny nemovitosti nebo jaké papíry je nutné vyřídit při koupi bytu. Všechno je nutné polopaticky vysvětlit, klidně použijte co nejvíce příkladů z praxe, zajímavou infografiku a podobně.

Pište přehledně

Můžete mít skvělý text se spoustou zajímavých informací, který vám ale nikdo nebude číst, protože to budou za sebe nahuštěné věty na jedné stránce s jedním nadpisem. Lidé texty na webu nečtou, prohledávají je a čtou jen úryvky, které jsou pro ně důležité. Používejte proto strukturu nadpisů – ne jen hlavní nadpis H1, ale i H2, H3 a další. Text strukturujte do odstavců o několika málo řádcích.

struktura textu
Struktura článku na Black-reality.cz

Zapomeňte na trpné rody a umělecký jazyk

“Naše společnost byla založena roku 1999.” “Nové bytové domy jsou stavěny v Brně.” Kdo společnost založil? A kdo staví bytové domy? Zapomeňte na kličky a vyhýbavé věty, které se za trpným rodem často skrývají. Pište na rovinu. “Naši společnost založil programátor Tomáš Horák v roce 1999.” “Naše dceřiná společnost Stavíme rychle a skvěle s. r. o. pod vedením stavbyvedoucího Patrika Páva pro vás staví dvacet nových bytů v Brně,” Uznejte sami – nezní to daleko lépe?

Stejně tak není nikdo na webu zvědavý na vaše metafory, přirovnání ani sáhodlouhé přívlastky. Je sice hezké, že chcete navenek vystupovat jako inteligentní člověk, pro lidi ale budete spíše vypadat uměle a vychloubačně. “Své nezměrné zkušenosti jsem sbíral již jako mladý student brázdící ve chvílích volného času ulice velkoměsta a hledající přivýdělek a zároveň cestu, na jejímž konci stojí pomoc lidem v nouzi.” Asi není potřeba psát, co všechno je na téhle větě špatně.

Pozor na chyby!

Sebelepší text můžete zkazit pravopisnou nebo stylistickou chybou. Věřte mi, také je dělám. Všechny texty si proto raději třikrát zkontrolujte, oprašte učebnice gramatiky nebo sáhněte po online příručkách. Myslíte, že máte hotovo? Dejte text přečíst kolegovi, rodině, známému… zkrátka další osobě, čerstvý pár očí totiž pravděpodobně najde i chybu, kterou jste několikrát přehlédli.

Nezapomeňte na obrázky, protučnění a prolinkování

Text bez obrázků je nuda. Samozřejmě je vždy nejlepší používat vlastní originální a profesionální fotografie, ale ne každý takové zdroje má. Pokud chcete přidat hezkou fotku i tak, jsou tady fotobanky – nejoblíbenější a nejpoužívanější asi zůstávají Pexels.com nebo Pixabay.com nebo i Freepik.com.

K čemu slouží protučnění textu? Použitím tučného písma můžete některé slova zvýraznit, a tak k nim připoutat pozornost. Čtenáři tak při letmém projíždění textu o dané klíčové slovo nebo třeba větu spíše zavadí pohledem a informaci si přečtou. Doporučujeme proto protučnit opravdu užitečné a důležité informace.

Co je to prolinkování textu? Vložení zpětných odkazů, ať už interních nebo externích. Chcete ze svého webu odkazovat na své články v prestižním realitním magazínu? Díky zpětným odkazům je to možné. Jednotlivé stránky webu také mohou být mezi sebou odkazy provázány. Zmiňujete se v článcích nebo na jiných stránkách jen letmo o home stagingu? Vložte zde odkaz přímo na stránku, kde popisujete, o co jde, kromě toho, že jsou odkazy dobré pro SEO, taky dokáží zjednodušit průchod webem návštěvníkům.

Tipy na závěr

Jak by měla vypadat stránka O nás?

Snad každá realitní kancelář nebo i jiná firma má na webu svou stránku O nás. Jak by taková stránka měla vypadat? Na stránku O nás patří něco málo z historie firmy, vize a hlavní myšlenky, motivace a tak dále. Popisy služeb, tedy že děláte zprostředkování prodeje nebo odhady ceny nemovitostí zdarma, si nechte na stránku služby. Stránka O nás má představit firmu jako takovou, její atmosféru a lidi v ní pracující, služby ani nemovitosti zde opravdu nepatří.

Stránka Kde jsem Poradcevrealitach.cz
Stránka Kdo jsem zpracovaná na Poradcevrealitach.cz

Jak popsat služby realitní kanceláře?

Spousta realitních kanceláří má na webu své služby jen vyjmenované v dlouhém seznamu nicneříkajících slov. Jak takový seznam vypadá?

  • Zprostředkování prodeje
  • Správa nemovitostí
  • Finanční poradenství
  • Odhad ceny nemovitostí
  • Výkup nemovitostí atd.

Člověk, který se opravdu rozhodne prodat svou nemovitost s realitní kanceláří, si pod pojmem “zprostředkování prodeje” těžko představí hodiny a hodiny práce, které nejen makléři tráví nad propagací nabídky, papírováním, prohlídkami apod., a těžko se pak vzdává provize ve prospěch realitní kanceláře. Lidé realitním kancelářím za její služby platí, je proto nutné jim popsat, co vlastně kupují. Vytvořte proto pro každou svou službu vstupní stránku, kde popište, co jednotlivá služba znamená, co od vás můžou klienti čekat, jak dlouho určitá činnost trvá a další detaily. Pokud dodržíte všechna pravidla pro psaní textu na web, vznikne vám zajímavá vstupní stránka, která může být právě tím detailem, který přemluví klienta, aby svou nemovitost prodat zrovna s vámi.

stránka odhad ceny kaktus reality
Vstupní stránka pro službu Odhad ceny nemovitosti na Kaktusreality.cz

Na jaké informace nezapomenout v detailu nemovitostí?

Nabídky nemovitostí mají tak nějak ustálený vzhled – jsou tady informace o ploše, podlaží, stáří nemovitosti atd. Člověk musí bedlivě prostudovat fotografie a zapojit fantazii, když si chce nemovitost pořádně představit. Proto věnujte výjimečnou pozornost samotnému popisu nemovitosti. Popište v něm průchod nemovitostí, jak na sebe místnosti navazují, co je hlavními výhodami nemovitosti, ale upozorněte také na možné problémy nebo nedokonalosti. Neuškodí dát na závěr doporučení k rekonstrukci či využití stavby. Úroveň napsaného popisu může kupce nebo nájemníka oslovit stejně dobře jako odradit., dejte si proto na ni pozor.

Nemáte ještě realitní web? Nebo už jej máte, ale s texty si pořád nevíte rady? Ozvěte se. Společně dáme do kupy moderní web a špičkové texty.

Komentáře