Informace pro klienty, Online marketing

Jednoduchá analýza klíčových slov krok za krokem

Nepatříte zrovna mezi odborníky na SEO a i přesto hledáte návod, jak na analýzu klíčových slov? Profesionální analýza KW může trvat dny, týdny i měsíce. Naprosto ale chápeme, že tolik času si na ni může vyhradit jen málokdo. Připravili jsme pro vás proto stručný návod, jak si udělat základní analýzu klíčových slov během pár desítek minut, maximálně hodin.

Proč dělat analýzu klíčových slov?

Představte si situaci, kdy vlastníte e-shop nebo web s perfektními produkty nebo službami, ale všechno máte pojmenované jinak, než jak to lidé hledají. Jak se k vám pak zákazník dostane? Horko těžko, nebo vůbec. Stejně tak to je například u článků a textů. Můžete mít dokonalý recept na švestkový koláč, který by na internetu sklidit obrovský úspěch, když jej ale pojmenujete “Babiččino překvapení ke kávě”, čtenáři jej nebudou mít šanci najít.

Našeptávač klíčových slov

Klíčová slova jsou ty výrazy, které lidé opravdu zadávají ve vyhledávačích, a které musíte na webu používat, pokud chcete obsadit první pozice ve výsledcích vyhledávání. Samozřejmě to neznamená, že na web hodíte hromadu klíčových slov a to je vše. Google pozná, když “podvádíte”. Díky analýze zjistíte, jaká klíčová slova jsou ve vašem oboru nejsilnější, objevíte nové příležitosti na rozšíření obsahu nebo třeba pro PPC reklamy.

Analýza klíčových slov krok za krokem

Přečtěte si informace o tématu

Píšete o raketových motorech, exotických rostlinách nebo novém pletacím vzoru? Udělejte si rešerši a o tématu si alespoň pár stránek přečtěte. Kromě toho, že si ujasníte, na co v článku (popiscích kategorií, produktů nebo i meta datech) zaměříte, získáte už nějaké povědomí o tom, jaká jsou nejzákladnější klíčová slova, ze kterých byste měli vycházet.

Šup s tím do tabulky

Vytvořte si tabulku, do které si budete značit jak klíčová slova, tak i jejich hledanost, možné návrhy na rozšíření a vstupní stránky apod. Použít můžete klasicky Excel, Tabulky na Google Drive, tužku a papír. Fantazii se meze nekladou, důležité je, aby se vám s daty dále dobře pracovalo.

Neplacené “nástroje”: SERP, Google a Seznam

Pokud není zrovna SEO náplní vaší práce, pravděpodobně nebudete mít přístup k placeným nástrojům. Pro jednoduchou analýzu klíčových slov to ale není ani nutné, můžete se kouknout jednoduše do výsledků vyhledávání nebo našeptávačů klíčových slov na Google Ads a Skliku, které jsou oba zdarma.

Už když začnete v Googlu psát váš dotaz, vidíte pod ním výpis dalších hledaných věcí, což pro vás může být velice užitečné. Stejně tak je dobré podívat se do výsledků vyhledávání. Co má vaše konkurence v titulku stránky a meta popisku? Inspirujte se. Pokud spravujete PPC reklamy, znáte Ads i Sklik, pokud ne, jednoduše si je zdarma založte. Najdete tady “Našeptávač klíčových slov” na Skliku a “Plánovač klíčových slov” na Ads. Oba vám ukáží hledanost klíčového slova, míru konkurence i další návrhy.

našeptávač ve vyhledávání

Placené nástroje: Ahrefs, Collabim, Marketing Miner a další

Platíte-li si alespoň jeden ze SEO nástrojů (například Ahrefs, Collabim nebo Marketing Miner), máte vyhráno. Jednoduše zde zadáte klíčové slovo (nebo více), nástroj vám sám vyhledá návrhy, třeba i s hledaností během roku a vaší aktuální pozicí, na které se zobrazujete. Vše si můžete vyexportovat v tabulce, podívat se na přehledné grafy a další užitečné prvky. Třeba Ahrefs vám zobrazí i vaše konkurenty, kteří se zobrazili na prvních pěti pozicích. (O dalších funkcích Ahrefs ci můžete přečíst v našem předchozím článku.)

klíčová slova v ahrefs

Doplňte si ke klíčovým slovům data: Hledanost, pozice a konkurenci

Máte tabulku plnou klíčových slov? Smažte duplicity a ke každému si doplňte potřebná data. Musíte vědět, které klíčové slovo je nejvyhledávanější, jak velká je konkurence nebo jak si aktuálně vedete na pozici ve výsledcích vyhledávání. Právě tato data vám ukáží, na které slovo stojí za to zaměřit se, a které pro vás naopak není moc důležité.

Online-marketing Poski.com

Třídění, třídění a zase třídění klíčových slov

Co s tabulkou o tisícovce klíčových slov? Řada teď přichází na třídění a rozsegmentování. Pokud vám nástroj na návrhy klíčových slov v tabulce nabídl pro vás nerelevantní výraz, smažte jej. Vyloučit tak můžete třeba cizí brandová klíčová slova nebo prostě a jednoduše všechny hlouposti. Očesanou tabulku pak doporučujeme roztřídit do segmentů dle zaměření. Udělejte si třeba zvláštní list pro brand, lokalitu, produkty, how to dotazy a podobně.

V jednotlivých segmentech tak budete mít skvělý přehled o konkrétních výrazech. Když budete psát text, budete mít jasno v tom, s jakým slovem spojit vaši značku, stejně tak si budete jistí, u kterých vašich produktů se vyplatí rozšířit popis nebo o jaké články rozšířit vaši sekci poradny a návodů.

Finální výstup analýzy klíčových slov

Jak by měl vypadat výstup analýzy klíčových slov? Jednoduše a přehledně. Analýzu klíčových slov děláte proto, abyste se v sami dokázali dobře zorientovat, ale také třeba aby pomohla dalším vašim kolegům. Dbejte tak na pojmenování sloupců v tabulce, přehlednost a snadné třídění pomocí filtrů a podobně. Nechcete se přece dvě hodiny trápit s tisícovkou klíčových slov a ve finále vytvořit výstup, ve kterém se nikdo nevyzná.

Nejste si jistí, jestli analýzu zvládnete? Nebo potřebujete na svém webu zapracovat na SEO obecně? Náš zkušený tým markeťáků a nadšený SEO specialista se o vás postará. Vsaďte na online marketing od Poski.com.

Komentáře