Řešení pro e-shopy

Jak se vyvíjí trend návštěvnosti z mobilních zařízení?

Většina z nás již o internetu v mobilních zařízení slyšela. Velká informační vlna na téma “návštěvy z mobilních zařízení” zasáhla celou IT populaci.

Zajímalo mě, jak moc provoz z mobilních zařízení vzrostl.

Vyhodnocení

Pro vyhodnocení se pojďme podívat na http://gs.statcounter.com/:

Celosvětově:

Trend počtu mobilních přístupů - celosvětově

Zdroj: StatCounter Global Stats – Mobile vs. Desktop Market Share

Při pohledu na celosvětové přístupy z mobilních zařízení zjistíme, že z koláče všech přístupů si mobilní zařízení ukrojily 17,8%.

Česká republika:

Trend počtu mobilních přístupů - Česká republika

Zdroj: StatCounter Global Stats – Mobile vs. Desktop Market Share

V České republice je situace jiná. Vzhledem k menší penetraci chytrých telefonů, tabletů a mobilního internetu v populaci, ukrojily mobilní přístupy jen 4,32%.

Zajímavý je i pohled na strmost s jakou tyto křivky rostou. Zatímco celosvětově nárůst přístupů z mobilních zařízení oslabil ( oproti 10/2012 ) o 18%, v České republice mobilní přístupy rostou konstantně. Ve strmosti růstu mobilních přístupů jsme na loňské, celosvětové úrovni.

 Letmý pohled na jiné zdroje:

Podle channelworld.cz je u našich předních provozovatelů e-commerce bussinesu větší návštěvnost z mobilních zařízení, než ve zbytku internetu.

Netmonitor.cz potvrzuje statistiky statcounter.com.

channelworld.cz:

Trend potvrzuje i vyhledávač zboží a porovnávač cen Heureka.cz, kterému prý meziročně výrazně vzrostlo procento návštěv z mobilů a tabletů. Zatímco ještě před rokem činily přístupy přes mobilní zařízení pouze 3,7 % návštěv, aktuálně jde údajně již o téměř 10 % ze všech návštěv.

Na serveru Aukro.cz, který je známý především jako internetová aukční síň, dosud uživatelé celkově přes mobilní zařízení utratily více než 170 milionů korun. „Do konce letošního roku odhadujeme, že nákupy přes mobilní zařízení budou tvořit 10 % celkového obratu,“ doplnila ve zprávě pro média Michaela Papežová za Aukro.cz.

Převzato z http://channelworld.cz/zpravy/navstevnost-e-shopu-z-mobilu-a-tabletu-roste-9115

netmonitor.cz:

 

Přístupy z mobilních zařízení - PV a RU

Převzato z http://www.netmonitor.cz/sites/default/files/iac_2013_-_netmonitor_rocenka_2012.pdf

Na grafech lze vidět počty reálných uživatelů (RU) a jimi zhlédnutých stránek (PV) v České republice. Pro získání kontextu prosím vyhodnoťte celý článek.

Z jakých přístrojů nejvíce lidé navštěvují internet?

Především jsou to přístroje, které jsou na trhu již druhým rokem a patří dnes ke standardu i u běžných uživatelů – rozlišení displeje je 320x480px ( např.: http://androidcheck.com/listing/resolution/320×480/ , iPhone) – 13,6%

Lepší stadnart zastupují přístroje s rozlišením displeje 480x800px (http://androidcheck.com/listing/resolution/480×800/ ) – 11,51%

Mezi manažerské přístroje, nebo přístroje vyššího standardu bychom mohli zařadit zařízení s rozlišením 720x1280px (http://www.shopmania.in/mobile-phones/filter-display_resolution-720×1280—operating_system-android-4-0) – 5,64%

Pak tu máme již starší modely, stáří od 2 do 4 let – rozlišení displeje je 240x320px (http://androidcheck.com/listing/resolution/240×320/) – 4,4%

Ve statistikách bohužel nefigurují rozlišení 640×960 a 640×1136 – displeje náležící iPhone4 a iPhone5. Ukazuje to jednak na velmi malou penetraci těchto zařízení v populaci, druhak na chybu měření.

Závěr

Z dostupných statistik lze vyvodit, že vlna mobilního surfování pokračuje v České republice se stejnou razancí, jako loni.

Pokud bychom chtěli odhadovat budoucí vývoj, mohli bychom čekat, že s ústupem recese (po zvýšení platů zaměstnanců) tento trend posílí. Mobilní přístupy ze zařízení vyšší třídy porostou (větší rozlišení displeje, lepší prohlížeče). Můj soukromý tip je posílení o 25% oproti současnému růstu.

 

Na co se můžete těšit v dalším článku?

V dalších článcích se dozvíte:

Komentáře