Online marketing, Řešení pro e-shopy

6 tipů jak optimalizovat web efektivně a svépomocí

SEO nástroje, SEO experti, SEO články, SEO konzultanti… Ze zkratky SEO (Search Engine Optimization) se stala jakási magická formule, která na nás vykukuje zpoza „každého koutu“ internetu, ale jejíž význam se někdy trochu rozplývá.

Jedná se o souhrn aktivit, které mají za cíl vytvořit a upravovat web takovým způsobem, aby jej Google, Seznam a další vyhledávače řadily na co nejpřednější pozice ve výsledcích vyhledávání, a tudíž jej zaregistrovalo a navštívilo co nejvíce uživatelů Internetu.

Lepších výsledků ve vyhledávačích však můžete dosáhnout i vlastními silami, bez najímání super drahých specialistů. Pojďme si společně připomenout základní, a přitom často opomíjená pravidla optimalizace pro vyhledávače.

SEO marketing

1. Klíčová slova – jak je získat a jak s nimi pracovat

V SEO se vše točí kolem textového obsahu a klíčových slov – výrazů a slovních spojení, které svým významem odrážejí téma daného odstavce, článku, podstránky či celého webu. V případě PR článku, kterým chce cestovka propagovat své zájezdy na Srí Lanku, to budou spojení typu dovolená Srí Lanka, zájezdy Srí Lanka apod.

Na základní analýzu klíčových slov tedy zpravidla vystačíte se selským rozumem a úvahou nad tím, skrze které výrazy zákazníci hledají vaše produkty a služby. Využít však můžete celou řadu pomůcek jako např. nástroj pro návrh klíčových slov Sklik (nutná registrace), který je zdarma, či jiné, placené nástroje jako je například KeywordFinder (Nabízí také Trial verzi).

Kam klíčová slova umístit? Určitě do nadpisu a podnadpisů, a to ideálně na jejich začátek. Zařaďte je i do odstavců, nicméně pamatujte, že celková hustota klíčových slov v textu by neměla překročit 3 %. Tyto výrazy můžete pro snazší orientaci ztučnit a to především tam, kde jsou součástí zajímavých a důležitých pasáží, kam chcete přitáhnout oko skenujícího čtenáře.

Častým zlozvykem je publikace textů překypujících klíčovými slovy, jejichž informační hodnota je v důsledku toho prakticky nulová. Takové texty a články nepůsobí přirozeně a nemá je rád ani „strejda Google“.

Marketing

2. Vtiskněte svému webu řád, strukturu i skutečný obsah

Text vždy strukturujte do menších odstavců, využívejte nadpisy, podnadpisy a zvýrazňujte zajímavé pasáže. Jen tak máte šanci upoutat oči uživatele Internetu, který, aby se zorientoval v dnešní informační džungli, vlastně jen skáče mezi sekcemi a pokud nenajde co hledá, pokračuje dál.

Hlavní nadpisy (titulky) se snažte vtěsnat do 7–11 slov a 55 znaků včetně mezer, přičemž pamatujte, že je to prvních 5 slov, které mají největší šanci zaujmout čtenáře. Titulek by měl obsahovat 1 vyhledávané klíčové slovo.

TIP: Vytvářejte rovněž kvalitní nadpisovou strukturu. Ke kontrole struktury, metadat a dalších funkcí, můžete využít BrowSEO.

  • Odstavce by neměly být příliš dlouhé, a to vzhledem k rostoucímu počtu mobilních uživatelů, kteří texty čtou na menších displejích smartphonů a tabletů. Zároveň by měl odstavec obsahovat vždy minimálně 2 řádky, ne méně.
  • Délka článků je dalším důležitým, přesto mnohdy zanedbávaným faktorem. Doba psaní levných článků s cílem nacpat co nejvíc klíčových slov na 1 NS je dávno pryč. Takové texty nemohou čtenářům poskytnout potřebné množství relevantních informací a tuto skutečnost dnes reflektují i vyhledávače. Namísto chrlení nicneříkajících mini-článků tvořte kvalitní obsah, v němž zákazníci najdou přesně to, co hledají.
  • Minimální délka článků publikovaných online by měla odpovídat 2 NS (3 600 znaků vč. mezer), ideální jsou 3 strany. Investice do kvalitních textů se vám dlouhodobě vyplatí, protože jde o část webu, která tam zůstává po celou dobu provozu stránek či eshopu.

Jednak takový článek může mít informační hodnotu pro vaše návštěvníky, ale především můžete pomocí článku, získávat dlouhodobou návštěvnost z vyhledávačů. Sdělení by přesto mělo být stručné a výstižné, a před publikováním tedy odstraňte nejen pravopisné chyby, ale i přebytečný balast.

3. SEO s přesahem do UX

Přívětivost a použitelnost webových stránek značně zasahují do SEO. UX analýza je sama o sobě komplikovaná a potřebujete k tomu i profesionální nástroje, ale vždy se vychází z nějaké základovosti. Stránky by měly návštěvníka uspokojit, aby nedocházelo k vysoké míře okamžitého opouštění nebo se navýšila průměrná doba návštěvníka, či počet stránek na návštěvu a mnoho dalšího.

 

4. Produktové popisky a meta description nejsou nutné zlo!

Majitelé e-shopů by měli dbát na kvalitu popisků produktů, kategorií produktů, ale i tzv. meta description – krátkých popisků, jež ve 155 znacích (ne více!) shrnují obsah stránky a které se zobrazují přímo pod názvem vašeho webu. Nemalý počet internetových obchodníků v Česku stále doplácí na nulové, příliš krátké či od distributorů okopírované popisky, které jsou pro SEO kamenem úrazu.

Nejen kvůli Googlu, ale také kvůli zákazníkům se tedy vyplatí investovat do originálních, informačně zajímavých a dobře strukturovaných popisků.

Zkušenost: Krátké či nekvalitní meta description snižují ve vyhledávačích CTR neboli proklikovost. Nezapomínejte implementovat vhodná klíčová slova ke zvolené podstránce, které si zhodnotíte pomocí plánovačů klíčových slov.

5. Nepodceňujte sílu obrázků a fotek

Z hlediska SEO je důležitý tzv. alternativní popisek, s jehož pomocí vyhledávače zjišťují, co vlastně daný obrázek zobrazuje. Zatím totiž Google není schopen dešifrovat obsah přímo z obrázku. I tento popisek skládající se z 1 stručné věty, by proto měl obsahovat relevantní klíčové slovo.

Komprimovat obrázky, tj. zmenšit jejich objem, je důležité kvůli rychlejšímu načítání stránky i SEO, neboť vyhledávače přednostně nabízejí rychlejší a modernější weby. K tomuto účelu vám pomůže šikovný nástroj Compressor.io.

Namísto stažených fotek z fotobanky, které se navzájem podobají jako vejce vejci, určitě sáhněte do vlastních zdrojů. Reálná tvář vaší sekretářky, stejně jako fotka firemní budovy udělají na návštěvníky vždy lepší dojem než tuctové grimasy fotomodelů.

6. Propagace, propagace a zase propagace

Není nic horší, než si myslet, že vytvořený web začne vydělávat sám o sobě. Ano, z části je to půl úspěchu, ale druhá polovina úspěchu spočívá v propagaci. Pro vyhledávače jsou velmi důležité zpětné odkazy, které vedou z jiných kvalitní a relevantních webů. Činnost, kde získáváte pro své webové stránky zpětné odkazy, se nazývá Linkbuilding.

Kvalitní Linkbuilding je dlouhodobá činnost, která se časem zúročí novou návštěvností a lepšími pozicemi ve vyhledávačích. Pro detailnější vysvětlení, jak získávat zpětné odkazy pro svojí webovou stránku, se dozvíte v našem budoucím obsahu.

TIP: Pokud si na optimalizaci svého webu sami netroufáte, pomůže vám náš marketingový tým složený ze zkušených odborníků, kteří se problematikou on-line marketingu, SEO a webového obsahu dlouhodobě zabývají.

Komentáře