Online marketing

HRchytře.cz – ohlédnutí za akcí pro personalisty

Kolik konferencí, meetingů a jiných eventů nejen z HR oblasti jste letos navštívili? Jako osoba působící v HR ve firmě Poski.com jsem šla omrknout jednu z posledních akcí v tomto roce. Během minulého týdne jsem se zúčastnila prestižní události pořádanou Hospodářskou komorou České republikyHRchytře v netradičních prostorách hned vedle pivovaru Staropramen. Co bylo pro mě nejpřínosnější, co mě nejvíce zaujalo a jak celou akci hodnotím?

Na konferenci jsem šla s úmyslem dozvědět se nové informace, ať už co se to týká náborových kampaní, work life balance v zaměstnání nebo odměňování zaměstnanců. Vše bylo na jedničku zorganizované a až na jeden zádrhel s mikrofonem probíhalo vše jako po másle. Duchem se nesla pohodová atmosféra plná pozitivních zážitků.

Kofola, Red Bull nebo …?

Všechny prezentace personalistů jak z menších, tak nadnárodních společností byly skvělé, ale nejvíce mi v paměti utkvěli tři osoby. První byla paní Hana Caltová, HR manažerka z Kofoly. Kofolu přece všichni známe, o tom, jak budovat brand se můžeme od Kofoly jen učit. Nejen jejich HR oddělení, ale všichni zaměstnanci mají ke své práci respekt a skvělý přístup. Do dění ve firmě se zapojují všichni zaměstnanci. Společnost pravidelně pořádá 2 x ročné tzv. inovační dny. Každý zaměstnanec může přijít s nápadem, jak zlepšit dění ve firmě, s tipem na nový výrobek nebo třeba příchuť kofoly. Zároveň jsou zaměstnanci neustále informováni o tom, co se aktuálně děje, ať už formou interního intranetu, Kofomagazínu nebo pomocí WC rámečků.

Hodně mě zaujala prezentace Milana Formánka ze společnosti Red Bull na téma Jaký vliv mají nové generace a technologie na HR? Milan prezentoval především to, jakým způsobem rozvíjet sebe sama a jaké možnosti vzdělávání nám dnešní doba nabízí. Hodně lidí si myslí, že nemá dost času, ale je to jen otázkou nastavení priorit. Znáte TO DO list? Kdo by neznal, ale co NOT 2DO list? Zkuste si občas napsat i seznam toho, co nedělat a uvidíte, kolika zbytečnostmi se denně zaobíráte.

Vzdělávání nejen ve firemním prostředí

Znáte platformu naučmese.cz? Projekt představil jeden ze zakladatelů Adam Marčan. O co jde? Naučmese.cz je vzdělávací platforma, která spojuje lidi. Celou myšlenkou projektu je, že každý kdo něco umí může někoho cokoliv naučit. Platforma funguju pro širokou veřejnost a nabízí možnost zúčastnit se jednoho ze zajímavých kurzů nebo se stát přímo školitem.

A jaký přínos to může mít pro zaměstnance? Kolektiv a pozitivní vztahy na pracovišti jsou velmi důležité. Každý zaměstnanec ovládá něco jiného, proto pravidelně pořádáme interní školení pro zaměstnance a učíme se jeden od druhého. Ať už je to školení marketingového oddělení pro kodéry nebo třeba společné přípravy páteční snídaně pro kolegy. Školení nemáme pouze interního charakteru, ale i pro širokou veřejnost. Zajímá vás, jak pracovat s Facebookem, jak na optimalizace pro vyhledávače (SEO) nebo jak vytvořit kvalitní newsletter? Podívejte se školení, která pořádáme.

Jak je to s těmi benefity?

Motivace zaměstnanců je velice důležitá, mezi nejoblíbenější benefity v zaměstnání řadíme příspěvky na stravování, ať už je to formou závodního stravování nebo stravenek, dále zaměstnanci nejvíce oceňují minimálně 1 týden dovolené navíc, příspěvky na penzijní a životní pojištění nebo flexibilní pracovní dobu. Naopak v dnešní době už za benefity zaměstnanci nepovažují nic neříkající fráze jako férový přístup, přátelský kolektiv, zázemí stabilní společnosti, mobilní telefon, notebook, apod.

Hodně se mluví o tzv. zkrácené pracovní době. V našich končinách jsou první vlaštovky, které to zkouší a sklízí postupně ovoce. Ať už je to ze strany zaměstnanců nebo zaměstnavatele, je důležité říci, že i když klesla pracovní doba, neklesl objem práce. Navíc jsou zaměstnanci jsou motivovanější a produktivnější.

Jak to vidí mileniálové?

Především jsem se pobavila nad spojením K + K. Co si pod tím představit? Tak označují personalisté názory mileniálů, neboli kilo + kára. Neboli nástupní plat sto tisíc a auto k tomu.

Co je zaměstnanci považováno za standard?
V dnešní době se bere jako samozřejmost, že má zaměstnanec minimálně 5 týdnů dovolené, stravenky, možnost vzdělávání, kurzy nebo slevy na výrobky/služby společnosti.

Jak se na problematiku zaměstnávání mladé generace mileniálů díváte vy? Diskutujte pod článkem níže. 

Komentáře