Řešení pro e-shopy

E-shop na míru vs. krabicové řešení: Co je pro vás lepší?

Při výběru e-shopového řešení existuje několik důležitých faktorů, které byste měli zvážit, aby váš e-shop byl úspěšný a efektivní. Jedním z prvních rozhodnutí je volba mezi e-shopem na míru a krabicovým řešením. Kdy zvolit krabicové řešení a kdy si naopak nechat vytvořit e-shop na zakázku?

Faktory, které byste měli zvážit při rozhodování mezi e-shopem na míru a krabicí:

  • Specifické funkce a individuality
  • Velikost e-shopu
  • Čas
  • Cena

eshop-na-miru-vs-krabicove-reseni

Specifické funkce a individuality: Stačí vám základní funkce, nebo máte specifické požadavky?

Zamyslete se nad tím, jak chcete, aby váš e-shop ideálně fungoval, co by měl umět a jaké funkce by měl mít. Základní přehled o všech funkcionalitách si uděláte nejlépe, když si projdete například weby vaší konkurence. Mezi základní funkce a propojení, kterými by váš e-shop měl disponovat patří:

  • Správa objednávek: Možnost sledovat stav objednávek, aktualizovat zákaznické informace a řešit případné reklamace.
  • Platby a fakturace: Automatické napojení na platební brány, možnost platby na dobírku, automatické párování plateb při platbě převodem, generování faktur a propojení s účetními softwary.
  • Doprava: Napojení na dopravce a pobočkové sítě jako je PPL, Zásilkovna, Česká pošta a další.
  • Správa skladu: Možnost sledovat stav skladových zásob, aktualizovat dostupnost produktů, případně automatické propojení s vašim skladovým systémem.

Poté si projděte nabídky funkcí u jednotlivých krabicových řešení. Mají všechny funkce a propojení, které na e-shopu potřebujete? Budou vám tyto základní funkce stačit nebo máte specifické požadavky? Potřebujete například:

  • propojení s CRM, účetními systémy nebo podnikovými informačními systémy ERP například ANS, Premier a další?
  • Propojení s netradičními softwary, které jsou specifické pro obor vašeho podnikání?
  • Chcete dát zákazníkovi možnost uzpůsobit si produkt na míru dle jeho představ jednoduše a pohodlně v rozhraní e-shopu pomocí intuitivního konfigurátoru produktů na míru?
  • Rozvážíte jídlo a potřebujete napojení na Orderlord nebo Dáme jídlo / Foodora?
  • Máte tisícovky produktů a potřebujete inteligentní vyhledávač produktů dle zadaných parametrů zákazníkem?
  • Nebo máte prostě originální nápad, který byste chtěli na svém e-shopu realizovat?

V tom případě je pro vás nejlepším řešením tvorba vlastního e-shopu na míru se všemi specifickými funkcemi, které ke svému podnikání potřebujete.

Velikost e-shopu: Budete mít pár produktů nebo tísíce produktový e-shop?

Krabicové řešení a různé e-shopové platformy mají obvykle omezený počet produktů, které můžete na e-shopu nabízet. Pokud se například časem váš e-shop rozroste a budete chtít rozšířit váš sortiment na více než 50 tisíc produktů, na e-shopových platformách toto není kvůli omezení počtu produktů možné.

S počtem produktů se také zvyšuje poplatek za užívání dané e-shopové platformy. V případě většího počtu produktů a vyšších měsíčních poplatků za krabicové řešení se vám proto v dlouhodobém hledisku nemusí krabicový e-shop vyplatit. Když si to spočítáte můžete za krabicové řešení e-shopu zaplatit v průběhu let i daleko více než za tvorbu e-shopu na míru, který bude přesně podle vašich představ.

Čas: E-shop hned nebo do několika měsíců?

Spěcháte a chcete váš e-shop spustit do několika dní? V případě, že je vaší prioritou čas, pak zvolte krabicové řešení. Pokud se spokojíte s jednoduchou přednastavenou grafickou šablonou, bude vám ke spuštění e-shopu stačit pouze e-shop správně nastavit, naplnit produkty a obsahem a můžete prodávat.

Tvorba e-shopu na míru může zabrat i několik měsíců. Jak tvorba e-shopu na zakázku probíhá konkrétně u nás v Poski.com?

  • Nejprve se na základě vašich konkrétních požadavků navrhne optimální řešení a zpracuje se předimplementační analýza, jejíž výsledkem je odhad časové náročnosti a ceny projektu. Po společném odsouhlasení se projekt spustí a začíná se na něm intenzivně pracovat.
  • Vytvoří se logická struktura webu, wireframy všech stránek a grafika s důrazem na uživatelskou přívětivost a efektivitu webu.
  • Vývojáři naprogramují všechny funkce a propojí e-shop se softwary, které k fungování e-shopu potřebujete.
  • Kodéři nakódují grafiku e-shopu s ohledem na responzivní design a pohodlné ovládání webu na jakémkoliv zařízení.
  • Testeři otestují funkčnost celého e-shopu a správné napojení na třetí strany.
  • A můžete prodávat. 🎉

Cena: E-shop může stát pár stovek ale i tisíce korun

Důležité je, si uvědomit, že cenu e-shopu netvoří jen náklady na vývoj nebo poplatek za krabicové řešení e-shopu, ale také je třeba počítat s cenou za doménu a hosting, náklady na marketing, náklady na zaměstnance, skladové prostory, účetní softwary a další. Kolik stojí vyrobit webové stránky či e-shop jsme pro vás podrobně sepsali v tomto článku.

Kolik stojí krabicové řešení e-shopu?

U krabicového řešení řešíte měsíční poplatek a případné poplatky za doplňkové moduly. Cena se pohybuje měsíčně v řádek stovek až nižších tisíců korun.

Kolik stojí e-shop na míru?

Cena e-shopu na míru se pohybuje od 150 tisíc korun výše v závislosti na složitosti funkcí a propojení a časové náročnosti vývojářských prací. Počáteční investice do nového vlastního e-shopu není malá, a proto je potřeba si dobře propočíst její návratnost. Prohlédněte si naše reference, abyste si dokázali udělat bližší představu o cenách za e-shop na míru.

Nezapomínejte také, že vývojem e-shopu to nekončí. Důležitá je následná péče a pravidelná aktualizace e-shopu, protože technologie jdou neustále kupředu a za několik let by váš e-shop již nemusel fungovat plynule a zcela správně. V Poski.com se rádi postaráme o váš e-shop i po jeho výrobě. Díky servisní smlouvě budete mít k dispozici naši technickou podporu a pravidelné aktualizace celého e-shopu 2x ročně. Proč mít SLA a co to vlastně je se detailněji dozvíte v dalším článku na blogu.

eshopy-na-miru

Komentáře